Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
2012 DA14 (2013)

Koniec sveta sa v minulom roku (opäť) nekonal, ale naozaj Zemi nič nehrozí?

 

Astronómovia z observatória La Sagra v španielskej Granade objavili 23. februára 2012 planétku, ktorá len pár dní predtým minula našu Zem vo vzdialenosti 2,6 milióna kilometrov (0,0174 AU). Planétka dostala označenie 2012 DA14 a práve teraz sa opäť nezadržateľne rúti k Zemi. Hoci sa nejedná o veľké teleso, jej priemer sa odhaduje na 45 metrov, následky zrážky s našou planétou by neboli zanedbateľné. Explózia o sile zodpovedajúcej 2,4 megatony TNT (čo je približne 200-násobok energie uvoľnenej pri dopade atómovej bomby na Hirošimu), by už reálne mohla zničiť celé veľkomesto i s jeho okolím. Našťastie je zrážka planétky 2012 DA14 a Zeme vylúčená.
 

Večer 15. februára 2013 o 20:40 SEČ sa k nám planétka na svojej dráhe priblíži na rekordnú vzdialenosť, len 27 500 km nad zemským povrchom. To je takmer o 10 000 km bližšie, ako sú dráhy geostacionárnych družíc a satelitov. Jej prelet bude možné pozorovať aj z územia Slovenska. Maximálna jasnosť planétky by mala dosiahnuť 7,5 magnitúd, čo síce na pozorovanie voľným okom nestačí, no bude to v dosahu malých ďalekohľadov. Planétka u nás vychádza na východe v súhvezdí Panna, približne v čase svojho najväčšieho priblíženia. Kedže sa v priestore pohybuje rýchlosťou 7,8 km/s, bude rýchlo stúpať po severovýchodnej oblohe cez súhvezdia Vlasy Bereniky, Poľovnícke psy, Veľká medvedica a Drak. Za 1 minútu sa na hviezdnom pozadí posunie o 1°, čo sú dva priemery Mesiaca v splne.
Pokiaľ nám bude počasie priať a budeme mať jasnú oblohu, môžeme prelet 2012 DA14 vidieť na vlastné oči. Tí, ktorí budú vedieť kam a kedy sa pozerať, to môžu skúsiť na vlastnú päsť. Pre tých ostatných sú pripravené pozorovania priamo na Kysuckej hvezdárni alebo na Pozorovateľni na Malom diele v Žiline, ktorým budú predchádzať pravidelné večerné pozorovania pre verejnosť.
 

Update:

Radarové snímky asteroidu 2012DA14 nasnímané stanicou Goldstone v Mohavskej púšti. Na obrázku sú snímky asteroidu už počas jeho vzďaľovania od Zeme. Snímky v rozpätí takmer 8 hodín, zachytávajú takmer celú jednu rotáciu. Jeho vzdialenosť v tom čase vzrástla z 120 000 km na 314 000 km. Zreteľný je predĺžený tvar asteroidu, pričom priemer pozdĺž dlhšej osi je cca 40m.



 

Mgr. Evka Neubauerová, Krajská hvezdáreň v Žiline