Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Hvezdáreň na hrade Strečno (2013)
Stalo sa už tradíciou, obohatiť strašidelné nočné prehliadky hradu Strečno pozorovaním nočnej oblohy. Počas tohtoročných letných prázdnin sa nočné pozorovania na Strečne uskutočnili 2.8. a 16.8.2013. Vďaka priaznivému počasiu a s pomocou astronomických ďalekohľadov, mohli pracovníci Krajskej hvezdárne v Žiline po obe noci návštevníkom priblížiť planétu Saturn, Mesiac, otvorené a guľové hviezdokopy, dvojhviezdy a planetárne hmloviny. Mimoriadny pohľad sa naskytol 16.8., keď bolo možné pozorovať i novú hviezdu v súhvezdí Delfína (N 2013 Del).
Na večernej prehliadke hradu a pozorovaní oblohy sa počas oboch nocí zúčastnilo spolu 1300 návštevníkov. Pred každým vstupom do hradu i po ňom, po skupinách navštívili južnú baštu, kde bol umiestnený ďalekohľad s možnosťou pozorovania objektov na oblohe.
Veríme, že spolupráca Krajskej hvezdárne v Žiline a Považského múzea v Žiline bude i naďalej pokračovať nielen na hrade Strečno, ale aj v Budatínskom parku. Očakávané astronomické udalosti, najmä pozorovania kométy ISON v novembra a decembri, môžu spestriť aj ďalšie spoločné podujatia.
 

Pohľad na južnú baštu hradu počas večerného pozorovania 16.8.2013.  
Canon 550D, objektív Canon 18-135 mm/3,5-5,6, f = 18 mm, expozícia 20 sek, f/4,5, ISO 1600.
 
Foto a text: RNDr. Miroslav Znášik
Krajská hvezdáreň v Žiline