Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Svetový kozmický týždeň (2013)

Medzinárodné spoločenstvo sa v roku 2013 už po štrnástykrát vo zvýšenej miere venuje kozmu počas tohtoročného Svetového kozmického týždňa – World Space Week

Týždeň je ohraničený dátami 4.10. (tohto roku už 56. výročie vypustenia prvej umelej družice Zeme, Sputnik 1 z r. 1957) a 10.10. (výročím podpisu Zmluvy o mierovom využívaní kozmického priestoru v r. 1967). Hlavnou úlohou Svetového kozmického týždňa je informovať verejnosť o nových objavoch a pokroku vo využití kozmu a kozmických technológii ľudstvom na Zemi. Nie bezvýznamnou zložkou programov zúčastnených inštitúcii je i snaha priviesť k poznávaniu kozmu mládež, propagovať vedu a spoluprácu vedeckých a vzdelávacích inštitúcii. Celosvetovým koordinátorom podujatí pod záštitou OSN je americká nevládna inštitúcia Medzinárodnej asociácie pre kozmický týždeň (WSWA)Heslom tohtoročného kozmického týždňa je: Skúmajme Mars, objavujme Zem.
 
Krajská hvezdáreň v Žiline, bude pri príležitosti Svetového kozmického týždňa, prezentovať výstavu "Kozmonautika v službách atronómie" na 7. ročníku medzinárodného filmového festivalu ASTROFILM 2013 v Piešťanoch. Výstava pozostávala z viac ako 60 modelov raktiet, raketoplánov, kozmických sond a ďalekohľadov v presklených vitrínach. Výstava bude inštalovaná v priestoroch OC Aupark Piešťany v dňoch 9.10. - 17.10.2013.
 
Planéta Mars je v priebehu týchto dní na rannej oblohe, aktivity Krajskej hvezdárne sa však sústredia na oblohu večernú. Obvyklé verejné večerné pozorovania (v stredu a v piatok večer) rozšírime na pozorovateľni na Malom diele v Žiline aj na ostatné pracovné dni v uvedenom týždni. Pre verejnosť bude pozorovateľňa otvorená aj v pondelok 7.10., v utorok 8.10  a štvrtok 10.10., vždy od 19:00 SELČ.  Záujemcovia si môžu za priazne počasia okrem Mesiaca a Venuše (prenosným ďalekohľadom) prezrieť aj ostatné, prístrojom pozorovateľne  dostupné astronomické objekty. V prípade priaznivého počasia pripravíme pre návštevníkov aj aktuálne pozorovania umelých družíc Zeme, s dôrazom na ich technické využitie. Vstupné na pozorovateľňu je obvyklé, 1 €.
 
Viac informácií na http://www.worldspaceweek.org/