Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Vesmírne príšery na strečnianskom hrade (2013)

Ku tradičnej nočnej prehliadke Hradu Strečno ponúkla príšery a strašidlá z Vesmíru jej návštevníkom aj pojazdná hvezdáreň Krajskej hvezdárne v Žiline moderným automatickým ďalekohľadom MEADE LX200r.
 
Z planét sme pozorovali plynných obrov Urán a Neptún. Bezmesačná noc s malými prestávkami spôsobenými oblačnosťou, nám umožnila pozorovať okrem iných aj strašidelnú hviezdu μ (mí) Kefea, červenéhonadobra tesne pred štádiom  kozmickej katastrofy – výbuchu supernovy. Na mieste Slnka by siahala za dráhu Jupitera a po svojom zániku vytvorí čiernu dieru. Ďalším zaujímavým objektom bola guľová hviezdokopa M 13 v súhvezdí Herkula. Tvorí ju pol milióna hviezd blízko pri sebe. Ak by Slnko bolo jej súčasťou, nepoznali by sme tmu a ani astrofyziku; stovky blízkych hviezd by žiarilo na našej oblohe jasnejšie ako Mesiac vsplne. Z najbližšej galaxie, ktorú sme v rámci výjazdu priblížili verejnosti, M 31 v súhvezdí Andromédy, ide tiež hrôza. Monštrum s triliónom hviezd sa rýchlosťou 300 km za sekundu blíži k našej Galaxii... Na strach však máme dosť času, asi 3700 miliónov rokov.
 
Rok 2013 bol pri pozorovaniach pojazdnej hvezdárne na hrade Strečno mimoriadne úspešný. Priazeň počasia sprevádzala v tomto roku všetky tri výjazdy. Pevne veríme, že tieto verejnosťou obľúbené a takmertradičné podujatia uskutočníme v spolupráci s Považským múzeom v Žiline aj v budúcnosti.
 
RNDr. Miroslav Znášik a Ing. Anton Šiser
odborní pracovníci Krajskej hvezdárne v Žiline.