Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Sondu GOCE premohla gravitácia (2013)

 

GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer) planetárna sonda Európskej vesmírnej agentúry ESA vstúpila 11.11.2013 približne o 01:00 SEČ do zemskej atmosféry.

Sonda s váhou 1100 kg sa zrejme z väčšej časti rozpadla a zhorela v atmosfére, no odhaduje sa, že štvrtina fragmentov mohla dopadnúť na zemský povrch. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne škody, ktoré prípadné trosky sondy mohli spôsobiť. Jej zostupná dráha prechádzala ponad oblasti západnej časti Tichého oceánu, Sibír, východnú časť Indického oceánu a Antarktídu. 
 
GOCE bola vypustená 17.marca 2009 z ruského kozmodrómu Pleseck. Sonda s rozmermi 5,3 m dĺžky a 1 m šírky, obiehala po obežnej dráhe okolo Zeme vo výške okolo 260 km, s dobou obehu necelých 90 minút. Cieľom jej misie bolo detailné mapovanie zmien gravitačného poľa Zeme a tým určenie jej tvaru. Nazbierané dáta nápomocné pri výskume vnútra našej planéty, cirkulácie oceánov, určovaní výšky hladiny morí a oceánov a dynamiku ľadovcov. Sonda priniesla prvú mapu Mohorovičičovej diskontinuity, rozhrania medzi zemskou kôrou a zemským plášťom.
 
Pri štarte mala GOCE zásobu 40 kg paliva (xenón) s predpokladanou dobou životnosti 20 mesiacov. 21.októbra 2013 sonda zásoby vyčerpala a začal sa jej nekontrolovateľný zostup. Napriek nemožnosti manévrovať bola sonda funkčná takmer do samého konca. Posledné spojenie s GOCE nadviazala o 23:42 SEČ výskumná stanica Troll v Antarktíde. Sonda sa nachádzala vo výške 120 km, centrálny počítač hlásil teplotu 80°C a teplotu batérie 84°C.
 
Počas jej posledných dní a hodín sondu sledovali mnohé organizácie zaoberajúce sa kozmickým odpadom ako aj množstvo individuálnych pozorovateľov po celej Zemi. Dúfajme, že sa čoskoro dočkáme detailnejších informácií o konci sondy GOCE.
 
Video v angličtine; Autor: ESA
Zdroj: ESA
Mgr. Evka Neubauerová, Krajská hvezdáreň v Žiline