Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Dovidenia Hesperos, vitaj Fosforus! (2014)
Planéta Venuša prechádza 11. januára 2014  dolnou konjunkciou (medzi Zemou a Slnkom). V priebehu jedného týždňa sa z Večernice stane Zornička.
 
Podľa gréckej mytológie bol Hesperos (personifikácia Venuše na večernej oblohe) synom bohyne úsvitu Eos (rím. Aurora) a smrteľníka obra Kéfala. S bohom Astraiom mala Eos ďalšieho syna, Hesperosovho dvojníka menom Fosforus, opäť zosobnenie Venuše, ale na rannej oblohe. Spojenie oboch božstiev do predstavy o jednom – o planéte Venuši – musel byť úžasný, najmä intelektuálny výkon. Blížiaca sa dolná konjunkcia Venuše so Slnkom môže byť pre trpezlivého pozorovateľa príležitosťou overiť si túto skutočnosť aj pozorovateľsky.
 
 
Tohtoročná dolná konjunkcia Venuše so Slnkom je výnimočná tým, že planéta je „nad“ Slnkom (ekliptikou) až 6° a má z dôvodu väčšej deklinácie väčší denný oblúk. Jednoduchou simuláciou (doporučujem voľne prístupné STELLARIUM, www.stellarium.org) zistíme, že v deň konjunkcie Venuša zapadá 24 minút po Slnku a v nasledujúce ráno vychádza už 36 minút pred Slnkom. V extrémnych polohách Zeme a Venuše (obe v apocentrách) sa môže planéta vzdialiť od ekliptiky až o 9,5° a dobrý pozorovateľ môže za mimoriadnych podmienok (a pomocou malého ďalekohľadu) pozorovať planétu deň po dni. Hoci jasnosť úzkeho kosáčika poklesne (pri elongácii 6° má Venuša jasnosť iba 2,6 magnitúdy, Slnkom je osvetlených iba 0,5% jej povrchu), vyváži to práve použitie malého ďalekohľadu.
 
Podmienky na pozorovania blízko obzoru nie sú u nás všeobecne ideálne - najmä počas tejto, doposiaľ nezvyčajne prebiehajúcej zimy. Autor príspevku pozoroval na súmračnej oblohe Venušu naposledy binokulárnym ďalekohľadom 10x50 dňa 6.1.2014 o 16:00 SEČ. Ak sa nájde niekto, kto ako prvý spozoruje Venušu na rannej oblohe po jej dolnej konjunkcii, nech nám svoje pozorovanie zdokumentuje (fotografiou, či kresbou) a zašle. Radi ho uverejníme. 
 
Venuša pred dolnou konjunkciou (pred prechodom popred slnečný disk) 29. mája 2012 o 11:48 SEČ. 
Venuša bola 13° východne od Slnka. Jej jasnosť bola 1,6 magnitúdy a osvetlených bolo 2,5% povrchu. 
Autor: RNDr. Miroslav Znášik. Venuša v ohnisku ďalekohľadu MEADE lx200r 252/2500 mm, CANON 550D, ISO 100, expozícia 1/1600 s.
 
RNDr. Miroslav Znášik, Krajská hvezdáreň v Žiline.