Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Deň planetárií (2014)
V nedeľu 16. marca 2014 organizuje Krajská hvezdáreň v Žiline na svojej pozorovateľni Na Malom diele deň otvorených dverí pri príležitosti Medzinárodného dňa planetárii.
 
Pozorovateľňu môžu záujemcovia navštíviť už predpoludním. Od 10:00 do 12:00 im za priazne počasia sprístupníme slnečnú fotosféru a pohľad na planétu Venušu na dennej oblohe. Pomocou slnečných hodín tiež záujemcom vysvetlíme denný pohyb Slnka po oblohe a jeho ročný pohyb voči hviezdam.
 
Večerná časť podujatia začína o 18:45 a potrvá do 20:45. Ďalekohľadom na pozorovateľni sa pozrieme najmä na planétu Jupiter a jeho veľké mesiace. Okrem ďalších objektov jarnej oblohy si po východe Mesiaca priblížime aj nášho najbližšieho kozmického súputníka, ktorý bude tesne po svojom splne. Obdobie blízko rovnodennosti praje i pozorovaniu množstva umelých družíc Zeme. 
 
Tešíme sa na Vašu návštevu a pripomíname, že vstup na pozorovateľňu je v tento deň voľný.
 
Pre neohlásených návštevníkov býva pozorovateľňa Krajskej hvezdárne v Žiline Na Malom diele za priaznivého počasia vždy v stredu a v piatok večer. Začiatok pozorovaní je za súmraku (asi 40 minút po západe Slnka), podľa ročnej doby. Hromadné návštevy je nutné vopred objednať na ostatné dni v týždni, v kancelárii v Makovického dome osobne, telefonicky (+421415643200) alebo elektronickou poštou na hvezdarenza(zavináč)vuczilina.sk.
 
 
RNDr. Miroslav Znášik, Krajská hvezdáreň v Žiline