Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Eugene A. Cernan – posledný človek na Mesiaci (2014)
Už je to viac ako 40 rokov, čo posledný krát spočinula ľudská noha na Mesiaci. Pár dní pred Vianocami 1972 pristála posádka poslednej z misií Apollo v Tichom oceáne a ukončila hádam najslávnejšiu sériu letov človeka do vesmíru. Zatiaľ posledným človekom na Mesiaci je americký astronaut vo výslužbe Eugene Andrew Cernan, ktorý v piatok 14. marca 2014 oslávi svoje 80. narodeniny.
 

Kapitán Eugene Andrew „Gene“ Cernan sa narodil 14. 3. 1934 v Broadview, na predmestí Chicaga, Illinois. Jeho starý otec Štefan Čerňan emigroval z kysuckej obce Vysoká nad Kysucou v roku 1900 do USA a neskôr za ním odišla aj jeho manželka Anna. Narodil sa im syn Andrew, ktorý si za manželku zobral dievča českého pôvodu Rozáliu Cihlářovú a mal s ňou dcéru Dolores a syna Eugena. Eugene po skončení strednej školy študoval elektrotechniku na Purdueovej univerzite v Lafayette, slúžil ako vojenský pilot na základni Miramar a neskôr získal titul leteckého inžiniera na vysokej škole vojenského námorníctva v Monterey. Medzitým sa v roku 1961 oženil s Barbarou Jean a narodila sa im dcéra Terasa Dawn „Tracy“. V roku 1963 bol vybraný do tretej skupiny astronautov amerického vesmírneho programu a zúčastnil sa na programoch Gemini a Apollo. V roku 1976 odišiel do výslužby. Spolu s druhou manželkou Jan Nanna žije na farme v Kerrville Texase. 
 
Do vesmíru letel trikrát, celkovo tam strávil 23 dní 14 hodín 15 minút, z čoho 74 hodín 59 minút 40 sekúnd priamo na mesačnom povrchu.
 
GEMINY 9

Geminy 9 bol v poradí siedmy pilotovaný let programu Gemini. Pôvodná posádka Gemini 9, veliteľ Elliott See a pilot Charles Basset, zahynula pri leteckom nešťastí, len štyri mesiace pred plánovaným štartom. Nahradila ich záložná posádka veliteľ Thomas P. Stafford a pilot Eugene A. Cernan. Let odštartoval z mysu Canaveral 3. júna 1966 o 15:02:00 UTC a trval celkovo 3 dni a 21 minút. Hlavným cieľom misie bolo uskutočniť spojovací manéver vesmírnej lode a cieľového telesa ATDA, ktorého osvojenie bolo nevyhnutnou podmienkou pre zvládnutie pristátia na Mesiaci. Spojovací manéver sa napokon neuskutočnil, kvôli technickej poruche na ochrannom kryte ATDA. Počas letu Cernan uskutočnil vyše dvojhodinový výstup do otvoreného vesmíru, kde odskúšal techniky pohybu astronauta vo voľnom kozmickom priestore. Gemini pristála na padákoch 6. júna 1966 o 14:00:23 UTC pri Bahamských ostrovoch, v Atlantickom oceáne. 
 

APOLLO 10
Apollo 10 bolo v poradí štvrtým pilotovaným letom projektu. Misia odštartovala 18.mája 1969 o 16:49:00 UT z mysu Canaveral. Posádku tvorili veliteľ Thomas P. Stafford, pilot veliteľského modulu John W. Young a pilot lunárneho modulu Eugene A. Cernan. Cieľom bolo nazbierať čo najviac poznatkov pre pristátie Apolla 11. V podstate išlo o poslednú "skúšku" pred pristátím Neila Armstronga a Buzza Aldrina na Mesiaci. Súčasťou misie bol let k Mesiacu, navedenie vesmírnej lode na jeho obežnú dráhu, odpojenie, let a manévrovanie s lunárnym modulom bez samotného pristátia na povrchu Mesiaca a jeho opätovné spojenie s veliteľským modulom. Cernan s lunárnym modulom zostúpil do výšky 14,4 km nad mesačným povrchom. Popri tom Apollo 10 mapovalo a fotografovalo predbežné miesta pristátia pre nasledujúce misie. Loď pristála 26. mája 1969 o 16:52:23 UTC v Tichom oceáne.
 
 
 
APOLLO 17

Apollo 17 bol zatiaľ posledný pilotovaný let na Mesiac. Misia odštartovala z floridského mysu Canaveral 7. decembra 1972 o 05:33:00 UTC, teda 33 minút po polnoci miestneho času. Posádka letu bola v zložení Eugene A. Cernan, Ronald E. Evans a geológ Harrison H. Schmitt. Let bol jediný nočný štart v programe a zároveň jediný let, na ktorom sa zúčastnil vedecký pracovník. Misia Apollo 17 bola najdlhšou zo všetkých, trvala 12 dní a necelých 14 hodín. Veliteľský modul s Evansom na palube zostal na obežnej dráhe, lunárny modul Challenger s Cernanom a Schmittom pristál na Mesiaci v údolí Taurus-Littrow 11. decembra 1972 o 19:54:57 UTC. Hlavnou úlohou bolo uskutočniť geologický prieskum Mesiaca. Na povrchu Mesiaca strávili celkovo 75 hodín, počas ktorých uskutočnili 3 výstupy (na povrch Mesiaca) v celkovom trvaní 22 hodín a 4 minúty, zozbierali viac ako 110,5 kg vzoriek a použitím lunárneho vozidla Lunar Roving Vehicle najazdili celkom 35,89 km. Posádka posledného Apolla pristála 19. decembra 1972 o 19:24:59 UTC v Tichom oceáne.
 
Posledné slová na Mesiaci:
"Keď teraz poslednýkrát kráčam po Mesiaci, dúfam, že to nebudú posledné kroky na dlho a že budúcnosť ukáže, že dnešný výboj ukul ďalší osud ľudstva. My opúšťame Taurus-Littrow v mieri tak, ako sme sem prišli. Nech tí, ktorí sa sem vrátia, prídu v mieri a v pokoji pre celé ľudstvo. Nech má posádka Apolla 17 šťastnú cestu domov!"
E.A. Cernan
 
Mgr. Evka Neubauerová, Krajská hvezdáreň v Žiline