Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Camelopardalidy (2014)
Zvýšenú aktivitu nového meteorického roja Camelopardalíd sme registrovali niekoľko hodín pred jej očakávaným maximom. 
 
Na podnet odbornej verejnosti sme spolu s Ing. A. Šiserom vybrali za miesto pozorovania sedlo medzi Malým a Veľkým Straníkom, severovýchodne od Žiliny, vo výške asi 590 m. n.m. Vizuálne pozorovanie najviac ovplyvnilo počasie. Po horúcom dni sa nad zalesnenými plochami vytvárala nízka orografická oblačnosť, ktorá pretrvávala od začiatku (sobota, 24.mája, 00:00 SELČ) až do konca pozorovania (03:20 SELČ). V priemere oblačnosť zaberala 40% viditeľnej plochy. Po hodnote jasu oblohy 19,75 (SQM) na začiatku pozorovania (asi o 0,5 mag. lepšie, ako na pozorovateľni Na Malom diele) najlepšie podmienky nastali až okolo 02:00 SELČ (20,12). Mesiac sme eliminovali našou polohou v sedle, zakrýval ho Veľký Straník, no súmraku sme vzdorovať nedokázali. Počas 3 hod 20 min sme dvaja pozorovatelia spolu pozorovali 4 meteory, ktoré by sme mohli priradiť geometricky i malou uhlovou rýchlosťou ku novému radiantu. Pri popísaných podmienkach a limitnej magnitúde 5,9 to predstavuje frekvenciu asi 4,4 ± 2,0 meteoru za hodinu (pri radiante v zenite).
 
Súbežne s vizuálnym pozorovaním sme stav oblohy a prípadnú aktivitu zaznamenávali 20 a 30-sekundovými expozíciami fotograficky. Širokouhlým objektívom Sigma 3,5/8 mm na kamere CANON 550D sme spolu získali 110 expozícii a záznam preletu kozmickej stanice ISS. Žiadny z pozorovaných meteorov však nedosiahol jasnosť, ktorá by postačovala na záznam na snímke.
 
   
   Výhľad z miesta pozorovania medzi Malým a Veľkým Straníkom.
 
Z dostupných informácii z celosvetovej siete pozorovateľov (www.imo.net) vyplýva, že maximálne hodnoty redukovaných frekvencii dosiahli 24.5.2014 okolo 10:00 SELČ iba 16 ± 7 met/hod. Hoci nový roj frekvenciou sklamal, nesklamala sieť pozorovateľov - amatérov, ktorí ho zaregistrovali a rovnako nesklamala predpoveď, potvrdzujúca odbornosť profesionálov.
 
RNDr. Miroslav Znášik, Krajská hvezdáreň v Žiline