Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
"Čo vieš o hviezdach?" - celoslovenské kolo (2014)

Reprezentanti Žilinského kraja obstáli.

V dňoch 11. – 13. júna 2014 sa v Nitre, v priestoroch Univerzity Konštantína-filozofa, uskutočnilo pod patronáciou Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove finále už 24.ročníka celoslovenskej vedomostnej astronomickej súťaže „Čo vieš o hviezdach?“.
 
Aj v tomto roku sa nám podarilo zorganizovať regionálne kolá vo všetkých regiónoch kraja a finále súťaže sa zúčastnili aj víťazi nášho krajského kola, vo všetkých troch vekových kategóriách. Oproti krajským kolám bola súťaž oveľa náročnejšia, na čas i vedomosti. Rozšíril sa počet astronomických príkladov, ešte viac zoslepla slepá mapa oblohy. Ako sa našim reprezentantom darilo?
 
V prvej kategórii sa z nich najlepšie umiestnil Kamil Huljak z Rajca. Získal 75 zo 103 možných bodov a umiestnil sa spomedzi 24 súťažiacich na 6. mieste. Tesne za ním, so 72 bodmi na siedmom mieste skončila Nina Zemková z Liptovského Mikuláša. Matúš Brhel z Krásna n. Kysucou skončil šesťnásty.
 
V druhej vekovej kategórii skončil Rastislav Kruták  z Čierneho na 11.mieste, Dominika Jakubcová na 14. a Matej Borovička z Kysuckého N. Mesta na 15.mieste.
 
Najviac náš potešili stredoškoláci. Miroslav Gašpárek, študujúci v Žiline skončil ako víťaz kategórie, Daniel Dupkala z Kysuckého N. Mesta skončil šiesty a Juraj Jonák z Dolného Kubína ôsmy.
 
Všetkým  našim súťažiacim blahoželáme!
RNDr. Miroslav Znášik, Krajská hvezdáreň v Žiline