Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Štart stratosférického balónu (2014)
Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. v spolupráci so Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity (SOSA) v rámci projektu „SPOLEČNĚ DO STRATOSFÉRY“ uskutočnili štart stratosférického balónu s označením SDS 04. Vďaka pomoci Aeroklubu Spišská Nová Ves sa štart uskutočnil z letiska v Spišskej Novej Vsi v nedeľu 22. júna o 07:00 LSEČ.
 
Na palube sondy leteli experimenty, ktoré boli vybrané v rámci študentskej súťaže Společně do stratosféry. Tohto projektu sa zúčastnili študenti, odborný a pedagogický dozor z Kysuckého Nového Mesta a z univerzity v Brne, ktorí sa podieľali na zostrojení svojej sondy pre výskum podmienok života v stratosfére.
VSPS -  Výskum podmienok života v stratosfére (biologický experiment)
ZARV - Meranie R-vĺn v stratosfére
CTS GPS - Testovanie GPS prijímača pre použitie v satelitoch triedy cubesat na nízkej obežnej dráhe Zeme
CRD2 - Meranie intenzity a smeru letu vysokoenergetických častíc pomocou sústavy Geiger–Müller trubíc
 
 
Začalo to nevinným posedením na astronomickom krúžku a prerástlo do túžby po vedeckých objavoch. Ponuka letu na hranicu vesmíru sa predsa neodmieta. My sme sa k tomu trochu priblížili, keď sme sa rozhodli zapojiť do študentskej súťaže experimentov letu do stratosféry. Vyžadovalo to silnú vôľu, pevné nervy a hlavne fantáziu experiment nielen vymyslieť, ale predovšetkým zostrojiť a poctivo otestovať. Tekutý dusík, pár vecí z garáže, hodiny rezania, pálenia, strihania či hádzania (čo sa týka testovania). Všetko muselo byť vopred pripravené, aby náš vysnívaný let neskončil veľkým fiaskom. So slzami v očiach sme na cestu pripravovali aj našich malých kozmonautov na biologický experiment. Nejednému z nás časom priľnuli k srdcu. Boli to larvy galleria mellonella, escherichia coli, drosophily, larvy zlatohlávka a šváby, pomenované na počesť nášho dobrého kamaráta Dančiho. Miestom vypustenia stratosférického balónu bolo tento krát športové letisko v Spišskej Novej Vsi. Cestou na letisko nás sprevádzal studený dážď s pofukujúcim vetrom. Priamo na mieste sme ešte deň pred odletom doriešili zopár technických úprav, skompletizovali celú zostavu sondy, „nalodili pasažierov“ a pripravení sme prišli na záverečné odpočítavanie. Naši malí cestovatelia ,spolu s ostatnými experimentami na palube sondy JULO-X, svoju púť odštartovali 22.6.2014 o 7:00 LSEČ. Po výstupe do výšky 39,5 km a troch hodinách letu sonda bezpečne pristála v kukuričnom poli neďaleko obce Veľká Ida pri Košiciach. Časť statočných pasažierov svoj let do stratosféry určite neprežila. Všetkých sme poslali ďalej do laboratória na preskúmanie a tak činnosť spojená s našim biologickým experimentom pokračuje ďalej.
 
   
 
   
Celé to, čoho sme boli svedkami, je ťažké opísať, no pre nás to bola nezabudnuteľná skúsenosť. Preto by som sa v mene celej našej skupiny chcela veľmi pekne poďakovať ľuďom, ktorí nám pomohli tento pokus uskutočniť. Najmä autorom projektu Spoločně do stratosféry vo Valašskom Meziří p.o. a Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA). Vďaka patrí aj Kysuckej hvezdárni, Oddělení fyziologie a imunologie živočichů MU v Brne a Gymnáziu v Kysuckom Novom Meste. Sme radi, že sme sa mohli zapojiť do tohto projektu a tešíme sa, ak by sme si to mohli zopakovať. :)
 
Zdroj: TA3
 
Zlatica Kalužná, členka realizačného tímu experimentu