Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Jupiter a Venuša sa stretnú v súhvezdí Raka (2014)
18. augusta 2014 v skorých ranných hodinách nastane nízko nad východným obzorom konjunkcia Jupitera a Venuše.

Konjunkcia planét je úkaz, pri ktorom majú obe telesá rovnakú ekliptikálnu dĺžku. Hoci sú v rôznych vzdialenostiach od Zeme (od pozorovateľa), na oblohe sa javia akoby boli tesne pri sebe. Najväčšie priblíženie planét Venuše a Jupitera nastane až po východe Slnka, o 06 hod 06 min SELČ. Ich najmenšia zdanlivá vzdialenosť bude iba 12´, teda menej, ako je zdanlivý polomer Mesiaca.
 
Obe planéty budú vychádzať tesne po štvrtej hodine ráno nad severovýchodným horizontom (v azimute 60°). Asi 21 minút po ich východe (pri výške planét asi 2,5° nad obzorom) nastáva koniec ranného astronomického súmraku a postupne sa bude rozvidnievať. Napriek svojej jasnosti nám obe telesá zmiznú z očí na jasnej rannej oblohe začiatkom občianskeho súmraku, asi o 5 hod 06 min SELČ a ďalej budú pozorovateľné iba ďalekohľadom.
 
Blízka konjunkcia Jupitera a Venuše je názorným príkladom, ako nás zdanlivé polohy telies na oblohe mýlia. V skutočnosti sú v tomto okamihu planéty v rôznej vzdialenosti; Venuša je od nás 1,61 AU (astronomická jednotka, stredná vzdialenosť Zeme a Slnka – 149 600 000 km) a Jupiter až 6,23 AU. Obe telesá sa na oblohe premietajú do blízkosti otvorenej hviezdokopy M44 (tzv. „Jasličky“) v súhvezdí Raka, vzdialenej asi 560 svetelných rokov.
 
Zo synodických periód oboch planét vyplýva, že podobný úkaz nastane až 13.11.2017, ale v tak malej uhlovej vzdialenosti od Slnka, že bude prakticky nepozorovateľný.
 
Ak Vás niekto bude presviedčať, aký má tento úkaz astrologický význam, môžete sa tomu zasmiať. Ak patríte k ranostajom, určite si nenechajte tento úkaz ujsť. 

Aktualizácia:

Snímky kojunkcie Jupitera (dole) a Venuše (hore) z vrcholu Veľkého dielu v Žiline 18.8.2014 v čase medzi 4:52 až 5:10 SELČ. Autorom je RNDr. M. Znášik.
( pre zväčšenie klinknite na snímku)
 
RNDr. Miroslav Znášik, Krajská hvezdáreň v Žiline.