Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Noc s netopiermi 2014

Správa Národného parku Malá Fatra, Škola ochrany prírody vo Varíne v spolupráci s Občianskym združením Tilia, Spoločnosťou pre ochranu netopierov na Slovensku, Krajským kultúrnym strediskom v Žiline a Krajskou hvezdárňou v Žiline pripravuje pre širokú verejnosť už po štvrtýkrát podujatie s názvom Noc s netopiermi.
 
Medzinárodnú noc netopierov vyhlasuje od roku 1997 sekretariát Dohovoru o ochrane európskych populácii netopierov EUROBATS so sídlom v Bonne. Cieľom podujatia je oboznámenie širokej verejnosti so životom netopierov, propagácia ich ochrany a prekonanie panujúcich mýtov a bariér medzi nami a týmito jedinečnými lietajúcimi cicavcami.
 
Pre všetkých, ktorí majú netopiere radi, ako aj tých, ktorých pri pomyslení na ne obchádzajú skôr obavy ako nadšenie, bola v piatok 5. septembra 2014  na pozorovateľni Krajskej hvezdárne na Malom diele v Žiline pripravená zaujímavá prednáška a premietanie o živote netopierov v žilinskom regióne so zameraním na netopiere Rajeckej doliny. S pútavou prezentáciou o netopieroch v žilinskom regióne vystúpila RNDr. Eva Stanková. Po prezentácii a besede o poverách, s ktorými sú tieto zvieratká spájané, sledovali účastníci špeciálnym zariadením (ultrazvukovým bat - scannerom) záznamy reálne zvuky komunikácie netopierov, žijúcich na Malom diele.
 

Neskorý súmrak otvoril strechu pozorovateľne a účastníci podujatia si ďalekohľadmi Krajskej hvezdárne prezreli rastúci Mesiac a niektoré hviezdne objekty večernej jesennej oblohy. Priaznivé počasie a mesačný svit tak vytvorili príjemnú atmosféru a zážitok pre veľkú časť z takmer 70 vytrvalých návštevníkov podujatia na pozorovateľni.

 

Krajská hvezdáreň v Žiline