Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Pojazdná hvezdáreň na hrade Strečno (2014)
Od roku 2011 tradične sprevádzajú prázdninové večerné prehliadky hradu Strečno aj pozorovania oblohy „pojazdnou hvezdárňou“.
 
V spolupráci s Považským múzeom v Žiline, pripravila Krajská hvezdáreň v Žiline návštevníkom hradu Strečno na záver nočných prehliadok pozorovania oblohy ďalekohľadom. Na pozorovanie slúžia ďalekohľad KONUS 90/910 mm a počas bezmesačných nocí MEADE LX200R, vybavený automatickou navigáciou objektov AUTOSTAR II. Pomocou prijímača GPS signálu (ktorý dodáva ďalekohľadu čas a polohu na Zemi) je po nastavení montáže ďalekohľadu pomocou dvoch hviezd možné pre návštevníkov vyhľadať ktorýkoľvek z planetárnych, hviezdnych a deep-sky objektov na letnej oblohe.
 
Z tohtoročných štyroch termínov pri nočných prehliadkach Strečna podporilo počasie iba dva, 4. a 18. Júla. Na nich sa spolu zúčastnilo 766 návštevníkov. Favoritmi pozorovaní ďalekohľadom boli najmä planéty Mars a Saturn. Augustové termíny už sprevádzal dážď a pozorovania sa nekonali. Posledné večerné pozorovanie na hrade Strečno je naplánované na stredu, 29. októbra pri príležitosti Festivalu duchov a strašidiel.
 
Po zameraní zdanlivého horizontu pozorovacieho stanovišťa pojazdnej hvezdárne v júli t.r. sme pre správu hradu spracovali návrh termínov prehliadok na budúci rok tak, aby počas nich boli pozorovateľné najzaujímavejšie objekty letnej oblohy. Pevne veríme, že sa s návštevníkmi hradu Strečno stretneme pri ďalekohľadoch aj v r. 2015.
 
      
 
RNDr. Miroslav Znášik, Krajská hvezdáreň v Žiline