Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Prelet kométy C/2013 A1 (Siding Spring) okolo Marsu (2014)
Už za niekoľko dní, 19. októbra 2014, dostanú astronómovia skutočne jedinečnú príležitosť na výskum kométy pri jej prvom prelete okolo Slnka.
 
Kométa C/2013 A1 (Siding Spring) preletí vo veľmi tesnej blízkosti planéty Mars, a to len vo vzdialenosti okolo 139 500 km, čo predstavuje zhruba 1/3 vzdialenosti Zeme a Mesiaca. Priama zrážka telies nehrozí, no očakáva sa interakcia atmosféry Marsu a komy kométy. Najtesnejšie priblíženie k povrchu Marsu nastane 19. októbra 2014 v čase 18:28 ± 0:01 UT. Kométu objavil 3. januára 2013 Robert H. McNaught z austrálskeho observatória Siding Spring. Ide o dlhoperiodickú kométu, ktorá pravdepodobne prichádza priamo z Oortovho mračna. V čase objavu bola kométa vo vzdialenosti 7,2 AU od Slnka a  jej opätovný návrat sa dá očakávať za rádovo milión rokov.
 
Materiál, z ktorého je kométa zložená, vznikol pri formovaní slnečnej sústavy pred zhruba 4,6 miliardami rokov. Preto bude centrom záujmu vedcov a celej flotily vesmírnych sond a ďalekohľadov skúmajúcich vesmír. Práve sondy skúmajúce Mars majú miestenku v prvom rade a preto od nich možno očakávať unikátne dáta a zábery z tejto mimoriadnej udalosti. Pripravené budú sondy na  obežnej dráhe - Mars Odyssey Orbiter, Mars Reconnaissance Orbiter a najnovšia Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN (MAVEN), ako aj tie operujúce priamo na povrchu planéty - rovery Opportunity a Curiosity. V snahe zistiť o kométe čo najviac sa k nim pripoja ďalšie pozemské, ale aj vesmírne ďalekohľady. Pripravený bude Hubblov vesmírny ďalekohľad, Kepler, Spitzer, Swift, Chandra, observatórium na Mauna Kea na Havaji, dokonca aj SOHO a STEREO skúmajúce Slnko.
 
Planéta Mars sa v tomto období na oblohe nachádza v súhvezdí Hadonos veľmi nízko nad juhozápadným obzorom a zapadá necelé tri hodiny po Slnku. Podmienky na pozorovanie teda nie sú najvhodnejšie, no „naše oči mimo Zeme“ snáď nesklamú.
 
Interaktívna vizuálizácia preletu z  pohľadu roveru Curiosity.
Autor: INOVE; Zdroj: www.solarsystemscope.com/sidingspring/
 
Zdroj: NASA, Jet Propulsion Laboratory
Mgr. Evka Neubauerová
Krajská hvezdáreň v Žiline