Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Aktívna oblasť 2192 je na Slnku viditeľná voľným okom (2014)
Stáva sa to tak raz ročne; oblačnosť na hranici, niečo zaujímavé (tentoraz na Slnku) a pri sebe máte iba malý kompaktný fotoaparát....
 
Už v lete sme na východnej časti odsuvnej strechy na pozorovateľni Krajskej hvezdárne v Žiline Na Malom diele upravili dierku v nej tak, aby sme vo vnútri počas dopoludnia mohli pozorovať Slnko dierkovou kamerou (camera obscura). Pri priemere dierky 3,0 mm a vzdialenosti zobrazovacej steny asi 5 m sú na priemete Slnka (s priemerom asi 5 cm) dobre pozorovateľné veľké škvrny v jeho fotosfére. 
 
Pri zákrese fotosféry na protokol bolo aj napriek oblačnosti zrejmé, že na Slnku je viditeľná obrovská škvrna.  Ako tak sa vyčasilo až tesne pred poludním a otvor vo východnej stene už bol nepoužiteľný. Dierku preto nahradilo rovinné zrkadlo, zakryté papierom tak, že sa od neho odrážalo slnečné svetlo iba cez  odrazenú plôšku s priemerom 4 mm. Cez otvorené dvere pozorovateľne (so zatiahnutou strechou) sme zo vzdialenosti asi 11 metrov malé slnečné „prasiatko“ vpustili dovnútra a na južnej stene sa zobrazilo Slnko aj s veľkou tmavou škvrnou, oblasťou 2192.
 
Ak sa rýchlo nerozpadne, môže byť táto aktívna oblasť pozorovateľná ešte niekoľko dní. Stačí dobre odfiltrovať jasné slnečné svetlo, alebo stará dobrá dierková komora. Jej podrobný popis nájdete na stranách 183 a 184 Astronomickej ročenky 1995 (SUH Hurbanovo, ISBN80-85221-16-0 v roku 1994).
 
    

RNDr. Miroslav Znášik, Krajská hvezdáreň v Žiline