Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Malé halo a horný dotykový oblúk okolo Slnka (2015)
V prvý februárový deň roku 2015 popoludní nám obloha ponúkla pekný halový úkaz - malé halo s dotykovým oblúkom.
 
Halové javy vznikajú odrazom a lomom svetla na rôznych druhoch ľadových kryštálikov vysokej oblačnosti. Pozorujeme ich ako kruhy, oblúky či škvrny v blízkosti Slnka a Mesiaca.
Malé halo okolo Slnka (s polomerom 22°) je najčastejší halový úkaz. Vzniká lomom svetla s šesťbokých ľadových stĺpikoch, do ktorých vstupuje svetlo Slnka z boku. Kryštály sú náhodne orientované a halo je z vnútornej strany slabo červené a pomerne ostro ohraničené. Je nezávislé od výšky Slnka nad obzorom.
 
Na hornej časti hala je napojený výrazne zjasnený farebný dotykový oblúk, práve charakteristický pre výšku Slnka okolo 10° nad horizontom. Vytvára ho tá časť šesťbokých ľadových ihličiek, ktoré sú hlavnou kryštalickou osou orientované vodorovne. Dotykový oblúk mení svoj tvar a intenzitu farieb v závislosti od výšky Slnka nad horizontom. Podrobné informáciu o ňom a ďalších optických javoch v atmosfére, vrátane galérie, nájdete v zrozumiteľnej reči na stránke http://ukazy.astro.cz/ .
 
  
  Malé halo a horný dotykový oblúk zo Žiliny, 1. februára 2015, 15:26 SEČ .
 
Snímka malého hala a jeho horného dotykového oblúka je, podobne ako iné obrázky halových javov, charakteristická extrémami. Pri ISO 1600 je potrebné použiť (proti Slnku) vysokú clonu (f/22) a extrémne krátky čas (1/4000 sekundy) s tým, že snímka je až o dve triedy podexponovaná. Použitý bol objektív Canon 3,5-5,6/18-55 mm s ohniskom 18 mm a kamera CANON 450D.
 
RNDr. Miroslav Znášik, Krajská hvezdáreň v Žiline