Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Čiastočné zatmenie Slnka (2015)
Výnimočne pekné počasie, ako ušité na pozorovanie čiastočného zatmenia Slnka 20. marca 2015, potešilo nielen nadšencov astronómie, ale aj bežnú verejnosť. Tí vnímavejší si určite všimli, ako Slniečko počas úkazu postupne prestalo hriať a  celý svet okolo nás zrazu nadobudol akúsi neprirodzenú  farbu. Krajská hvezdáreň v Žiline pripravila celkom štyri pozorovacie stanovištia, kde každému záujemcovi umožnila pozorovanie tohto mimoriadneho úkazu. Počas priebehu zatmenia sme sprostredkovali pozorovanie bezmála 1200 návštevníkom. 
 
 

 
Na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste sme privítali žiakov zo ZŠ Brodno a ZŠ Mládežnícka  Krásno nad Kysucou, pre ktorých bol pripravený mimoriadny program venovaný zatmeniam. Pre ostatných návštevníkov bolo pripravené pozorovanie úkazu v kupole i v areáli hvezdárne a priamy prenos z úplného zatmenia Slnka na Faerských ostrovoch. Pozorovacie stanovište na Námestí slobody v Kysuckom N. Meste bolo rovnako vyťažené, či už okoloidúcimi zvedavcami alebo žiakmi z blízkych škôl, ktorých sa tam vystriedalo naozaj neúrekom.
 

 
V Žiline si nadšenci mohli pozrieť Slnko na Mariánskom námestí, kde sa taktiež vystriedalo množstvo žiakov a nadšencov, ktorí si tento výnimočný úkaz nenechali ujsť. Na pozorovateľni na Malom diele v Žiline sa zišlo množstvo žiakov žilinských škôl, pre ktorých bolo okrem samotného pozorovania zatmenia pripravené množstvo ďalších aktivít spojených so Slnkom a slnečnou energiou ako aj výstava bannerov venovaná našej životodarnej hviezde.  
 

 
Popri našich podujatiach sa nám podarilo iniciovať pozorovania zatmenia na mnohých školách nášho kraja, či už poskytnutím odbornej metodickej pomoci alebo poskytnutím vhodných a bezpečných pozorovacích prostriedkov. Za zmienku rozhodne stojí pozorovanie úkazu, ktoré zorganizovala Cirkevná spojené škola v Dolnom Kubíne. Ich fotoalbum zatmenia nájdete na facebooku (link).
 

 
Všetko o zatmení Slnka z 20. marca 2015 sa dočítate v samostatnom článku. Tí, ktorí to z akéhokoľvek dôvodu nestihli, si na ďalšie zatmenie pozorovateľné z nášho územia budú musieť zopár rokov počkať a dúfať, že počasie sa vydarí tak ako v tento prvý jarný deň roku 2015.
 
Fotogalériu k úkazu nájdete tu.
Mgr. Evka Neubauerová,
Krajská hvezdáreň v Žiline