Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Neodvratný koniec sondy MESSENGER (2015)
Sonde MESSENGER, skúmajúcej najmenšiu planétu slnečnej sústavy Merkúr, ostávalen niekoľko dní „života“.
 
V minulosti sa výskumu planét Merkúr a Venuša venovala sonda Mariner 10, ktorá pri niekoľkých priblíženiach k planéte Merkúr objavila jeho riedku atmosféru, slabé magnetické pole a dokázala zmapovať takmer 45% jeho povrchu. Bolo to v rokoch 1974 až 1975. Na prvé ďalšie detailné snímky najmenšej planéty slnečnej sústavy sme si museli počkať viac ako 30 rokov, kým k nej nedorazila  sonda MESSENGER. sa po niekoľkých preletoch postupne usadila na obežnej dráhe okolo Merkúraaby podrobne zmapovala jeho povrch, skúmala jeho magnetické pole, zloženie hornín na povrchu a objavila vodný ľad v oblasti severného pólu planéty.  
 
Misia odštartovala v auguste 2004. Prvé dve priblíženia k Merkúru vykonala v roku 2008 a posledné v septembri 2009, po ktorom nasledovalo navedenie na eliptickú obežnú dráhu okolo planéty. Šesť a pol roka po štarteposielala prvé snímky povrchu planéty z jej obežnej dráhy. Hlavnú misiu sonda splnila už v roku 2012 a po dvoch ďalších predĺženiach misie sa teraz, po 4 rokoch, blíži jej definitívny koniec. Posledné zásoby paliva na manévrovanie sa minuli 24. apríla 2015 a pretosonda viac nie je schopná korigovať svoju obežnú dráhu. O pár dní, 30. apríla 2015, ju čaká náraz na povrch planéty
 
Predpokladá sa, že MESSENGER bude komunikovaťtakmer do samého konca a odmlčí sa len 10-15 minút pred samotným dopadom. Trojmetrová sonda pri náraze na povrch Merkúra pri rýchlosti 3,9 km/s vytvorí kráter s priemerom okolo 16 m. 
 
Napriek takémuto nepríjemnému koncu sa MESSENGER stane prvým ľudským výtvorom na povrchu planéty Merkúr
 
Zdroj: www.nasa.gov
Mgr. Evka Neubauerová,
Krajská hvezdáreň v Žiline