Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
New Horizons (2015)
Historická chvíľa sa blíži. Prvý prelet sondy okolo trpasličej planéty Pluto a prvé detailné snímky povrchu na dosah.
 

New Horizons najbližšie k Plutu:

 
Misia New Horizons štartovala 19. januára 2006 z mysu Canaveral na Floride a po svojom 9 a pol ročnom lete sa konečne blíži k svojmu cieľu. Po prelete okolo Jupitera v roku 2007 bola sonda uvedená do stavu hibernácie, z ktorého sa prebudila v decembri 2014. Následne začala svoj približovací manéver k bývalej deviatej planéte slnečnej sústavy, aby nám mohla po prvý krát priblížiť tento vzdialený svet. Hlavným cieľom misie je prieskum trpasličej planéty Pluto, jej mesiacov a počas svojej ďalšej cesty od Slnka aj neprebádaných oblastí Kuiperovho pásu.
 
Pluto objavil 18. februára 1930 Clyde Tombaugh, na Lowellovom observatóriu v Arizone v USA. Nová planéta slnečnej sústavy dostala meno po starorímskom bohovi podsvetia. Okolo Slnka obieha po eliptickej obežnej dráhe so sklonom až 17°, v strednej vzdialenosti 39 AU od Slnka, raz za 267,68 roka. Pre veľkú excentricitu sa časť jej obežnej dráhy nachádza vo vnútri obežnej dráhy Neptúna. priemer 2368 km (Lellouch, et al. [1]) a 5 známych mesiacov, z ktorých najväčší je Cháron, objavený v roku 1978. V roku 2005 boli objavené mesiace Nix a Hydra, v roku 2011 Kerberos a v roku 2012 Styx. V roku 2006 IAU (Medzinárodná astronomická únia) zaviedla novú definíciu planéty a preto Pluto, ktoré nespĺňalo niektoré definičné podmienky, bolo preradené do novej skupiny telies. Tieto dostali názov Trpasličie planéty. Je ich zatiaľ päť: Pluto, Eris, Makemake, Haumea a Ceres (Ceres bol objavený ešte v roku 1801 ako prvý asteroid medzi Marsom a Jupiterom).
 
 

Sonda New Horizons sa k svojmu najdôležitejšiemu cieľu blíži rýchlosťou 13,8 km/s. Najväčšie priblíženie vo vzdialenosti cca 12 500 km nastane 14. júla 2015 a nám sa konečne naskytne prvý detailný pohľad na Pluto a jeho mesiace. Ani počas postupného približovania sonda nezaháľa a neustále posiela snímky, videá a dáta z tohto neprebádaného sveta. Tieto snímky vlastne prvé, ktoré nám detailne ukážu trpasličiu planétu Pluto a jeho mesiac Cháron. Fotografie, ktoré sme mali k dispozícii doteraz z Hubbleovho vesmírneho ďalekohľadu, aj po spracovaní zobrazovali len „fľakatú guličku“ (4 roky a 20 nepretržite pracujúcich počítačov).
 
4. júla sonda neočakávane stratila kontakt s riadiacim strediskom, riadenie prevzal záložný počítač a prepla sa do núdzového režimu. Komunikácia bola po niekoľkých desiatkach minút obnovená a NASA ubezpečuje, že nie je dôvod na paniku. Anomáliu vyšetrujú a nepredpokladajú, že by k nej malo dôjsť opäť. Hoci k výluke v prijímaní vedeckých údajov došlo, mala by predstavovať len malé percento z celkového plánovaného množstva zozbieraných dát.
 

Teraz, len pár dní pred tesným preletom okolo Pluta, sa sonda nachádza vo vzdialenosti takmer 32 AU od Zeme, čo predstavuje skoro 4,8 miliárd kilometrov. Pri takejto vzdialenosti trvá až 4,5 hodiny, kým signál zo sondy doletí k nám na Zem, a teda obojsmerná komunikácia s riadiacim centrom trvá okolo 9 hodín
 
Zatiaľ sa potvrdila prítomnosť metánu v atmosfére, na snímkach vidieť svetlé a tmavé oblasti a dokonca načervenalú farbu trpasličej planéty pripomínajúcu planétu Mars.
 
Stránky NASA New Horizons
Mgr. Evka Neubauerová
Krajská hvezdáreň v Žiline