Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Letný dážď želaní - Perzeidy (2015)
Zem sa každoročne, od 17. júla do 24. augusta, stretáva s prúdom častíc blízko dráhy periodickej kométy 109P/Swift-Tuttle. Najbližšie sa k nej dostáva pri ekliptikálnej dĺžke Slnka rovnej 139,8° až 140,3° čo tento rok predstavuje maximum meteorického roja Perzeíd 13. augusta, medzi 03:30 do 16:00 SELČ.
 
Zvýšená aktivita Perzeíd, súvisiaca s návratom materskej kométy do perihélia, pozorovaná v 90-tych rokoch, saskončila. Napriek tomu predpovedá Jeremie Vaubaillon na 12. august okolo 20:39 SELČ zvýšenú frekvenciu častíc, uvoľnených z kométy v blízkosti perihélia pri prechode v roku 1862 (uzol ich dráhy je iba 0,00053 AU, 80 000 km od Zeme). Uvedené fakty preferujú u nás ako ideálny čas na pozorovanie noc z 12. na 13. augusta 2015, od začiatku večerného nautického až do konca ranného astronomického súmraku (u nás 21:31 – 03:34).
 
Tohtoročným Perzeidám mimoriadne praje Mesiac, ktorý je 14. augusta práve v nove a počas maximovej noci je prakticky nepozorovateľný. Počet pozorovaných meteorov tak závisí najmä od výšky radiantu, miesta, odkiaľ meteory zdanlivo vyletujú. Kulminácia radiantu u nás nastávaokolo 6:20 SELČ ráno, takže tento geometrický faktor sa v priebehu nocipo ranný súmrak stále zlepšuje. Ďalším parametrom, ovplyvňujúcim počet pozorovaných meteorov je veľkosť meteorickej vrstvy v atmosfére (vo výškach 90 – 120 km) v našom zornom poli. Smerom ku obzoru sa táto veľkosť síce zvyšuje, ale meteory v nej smerom k obzoru stále vzdialenejšie a teda aj slabšie a vidíme ich menej. Zdravé optimum je pozorovať pri malých výškach radiantu (v súhvezdí Perzea, 2° vľavo od známej hviezdokopy χ a h Per) centrum zorného poľa asi 60° vľavo alebo vpravo od neho a pri výškach radiantu nad 60° oblasť priamo pod ním. Vďaka retrográdnej dráhe materskej kométy majú Perzeidy vysokú geocentrickú rýchlosť, až 59 km/sek a tomu zodpovedajúcu vysokú uhlovú rýchlosť. Kým blízko radiantu meteorické svetelné stopy relatívne krátke a pomalšie, kolmo na smer k radiantu najdlhšie a majú vysokú uhlovú rýchlosť. Výsledkom všetkých týchto okolností môže byť za ideálnych podmienok (jasno, miesto nerušené svetlom, dobrá priezračnosť atmosféry a sústredený skúsený pozorovateľ) vidieť okolo polnoci 12/13 augusta behom jednej hodiny 50 až 60 meteorov, teda priemerne každú minútu jeden.
 
Počas maxima Perzeíd uvidíme za priazne počasia na oblohe aj iné meteory, ako sporadické pozadie a dozvuky komplexu letných meteorických rojov (južné δ Akvaridy, α Kaprikornidy a κ Cygnidy). Ich zdanlivé dráhynesmerujú zo súhvezdia Perzea a majú oveľa nižšie uhlové rýchlosti. Tieto zvýšia pozorovaný počet za hodinu spolu asi o desiatku. Presná metodika pozorovaní meteorických rojov je publikovaná na stránkach IMO – Medzinárodnej meteorickej organizácie (www.imo.net).
 
Meteorológovia nám sľubujú aj na druhú augustovú dekádu denné horúčavy a teplé noci. Veríme, že predpoveď vydrží a všetci záujemci o nočnú oblohu a dianie na nej túto neobyčajne priaznivú príležitosť využijú.
 
RNDr. Miroslav ZnášikKrajská hvezdáreň v Žiline.