Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Týždeň vedy a techniky na Slovensku 2015
Druhý novembrový týždeň sa bude niesť v znamení prezentácie toho najpútavejšieho, čo sa v oblasti vedy a techniky za uplynulý rok na Slovensku udialo. Od 9. do 15. novembra si návštevníci Týždňa vedy a techniky vypočujú po celom Slovensku stovky zaujímavých prednášok, uvidia výstavy a zapoja sa do workshopov a iných aktivít, ktoré verejnosti priblížia najnovšie poznatky našich vedcov.
 
 
Trpasličia planéta Pluto a jej mesiac Cháron. Credits: NASA/JHUAPL/SwRI
 

Misia NEW HORIZONS – Pluto a Cháron

 
Ľadové podsvetie Slnečnej sústavy vzbudzovalo pozornosť verejnosti i astronómov už od objavu nezvyčajnej planéty Pluto v roku 1930. Pribúdajúce poznatky o ňom a objav jeho nepomerne veľkého mesiaca Chárona ešte zvýšili oň záujem. Keď boli Hubbleovým ďalekohľadom objavené ďalšie mesiace a priblížené nejasné detaily jeho povrchu, stalo sa toto exotické teleso predmetom záujmu astronómov. K Plutu bola vyslaná kozmická sonda NASA s názvom New Horizons. Misia dosiahla svoj cieľ rekordne rýchlo. 
 
Paradoxne: sonda putovala k planéte Pluto, to však bolo v roku 2006 preradené ako jedno z najväčších telies v Kuiperovom páse za Neptúnom do kategórie trpasličích planét. 
 
V  júli 2015 sonda bezpečne preletela vo vzdialenosti 12500 km popri Plute a Chárone a predstavila nám telesá na okraji Slnečnej sústavy vo svetle doposiaľ nepoznanom. Ani v najsmelšej fantázii sa nám nezdalo o skutočnostiach, ktoré ponúkajú z týchto extrémnych ľadových končín rozsiahle dáta a obrázky detailov povrchu trpasličej planéty a jej mesiacov. (pozrite tiež link). Tečúce dusíkové ľady, farebné organické zlúčeniny kondenzujúce v rozsiahlej atmosfére, či najmladší, stále geologicky aktívny terén na povrchu telesa, z ktorého je Slnko viditeľné iba ako jasná hviezda, prekvapili laikov i odborníkov.
 
Sonda sa pri prelete sústredila najmä na snímkovanie Pluta a jeho mesiacov a k Zemi bola vyslaná zatiaľ iba malá časť získaných dát. Technické možnosti našťastie umožňujú dávkovať a postupne zasielať ďalšie prevratné informácie.  Na tie záverečné, ktoré prepíšu učebnice astronómie, si budeme musieť najmenej rok počkať.
 
Čo všetko o periférii Slnečnej sústavy už dnes z tejto misie vieme, sa môžete dozvedieť na prednáške, ktorú pre verejnosť v rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku usporiada Krajská hvezdáreň v Žiline. Prednáška sa uskutoční dňa 12.11. 2015 od 17:00 v podkroví Makovického domu (Horný val 41/20). Prednáša odborný pracovník Krajskej hvezdárne RNDr. Miroslav Znášik, vstup na ňu je voľný.
 

MIMORIADNE VEČERNÉ POZOROVANIE PRE VEREJNOSŤ

Pri rovnakej príležitosti Krajská hvezdáreň v Žiline pozýva všetkých záujemcov na mimoriadne pozorovania večernej oblohy, a to každý večer od 9. do 13. novembra 2015, o 17:00 hod. na Pozorovateľni na Malom diele v Žiline. (Pozorovanie je možné len v prípade jasnej oblohy).
 
Tešíme sa na Vás!
Krajská hvezdáreň v Žiline