Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Kométa C/2013 US10 (Catalina) na rannej oblohe! (2015)
Kométa bola objavená 31.októbra 2013 pri prehliadke projektu Catalina Sky Survey Arizonskej Univerzity, ako objekt 19. magnitúdy. Ide o novú kométu z Oortovho oblaku, ktorá po prelete okolo Slnka navždy opustí slnečnú sústavu.
 
Kométa bola objavená 0,67 m Schmidtovou komorou f/1,7 na Mt. Bigelow v pohorí Catalina v Arizone. Krátko po objave sa presunula na južnú oblohu a až do novembra 2015 bola pre nás nepozorovateľná. Pár dní po prelete perihéliom 15. novembra 2015, vo vzdialenosti 0,83 AU od Slnka, sa nám konečne ukázala nízko na rannej oblohe. Kométa sa bude na svojej dráhe postupne približovať k Zemi a za priaznivých podmienok by podľa predpovedí mohla byť v polovici januára 2016 pozorovateľná aj voľným okom.
 
V ranných hodinách 1. januára 2016 je kométa blízko jasnej hviezdy Arcturus, v súhvezdí Pastier. Vychádza krátko po polnoci a na konci ranného nautického súmraku (6:22 SEČ) je až 57° nad juho–juhovýchodným obzorom. Predpokladáme, že jej jasnosť dosiahne 5,0 mag. a tak na mieste s výbornými atmosférickými podmienkami a mimo dosah rušivého osvetlenia môže byť na hranici pozorovateľnosti voľným okom. Avšak až do 7.1.2016 bude jej pozorovanie rušiť ubúdajúci Mesiac.
 

V priebehu januára kométa postupne prejde cez súhvezdia Pastier a Poľovné psy do Veľkej Medvedice. Od 12. januára sa kométa stane cirkumpolárnou a  podmienky na jej večerné pozorovanie sa budú neustále zlepšovať. 15. januára sa kométa za večerného súmraku objaví blízko jasnej hviezdy Alkaid (η UMa) v oji Veľkého voza. To už jej jasnosť začne pomaly klesať a jej denný pohyb medzi hviezdami dosiahne (kvôli najmenšej vzdialenosti od Zeme) svoje maximum. Do konca januára prejde cez súhvezdie Draka do Malého Medveďa a v uhlovej vzdialenosti menej ako 10° okolo Polárky. Jasnosť kométy bude ďalej klesať a počas februára bude pozorovateľná už iba teleskopicky v nevýraznom súhvezdí Žirafy.
 
Kométa patrí k telesám Oortovho oblaku, ktoré sú pri Slnku po prvýkrát a predpovedať jasnosť takejto kométy je veľmi zložité. Tieto kométy najskôr prudko zjasňujú strácaním exotických ľadov, v blízkosti Slnka sa však chovajú nevyspytateľne. Po skúsenostiach s príliš optimistickými predpoveďami jasností týchto komét v minulosti preto doporučujeme pri pozorovaniach vyzbrojiť oči aspoň malým binokulárnym ďalekohľadom. Ideálnym prístrojom na pozorovania takýchto komét je bežný binokulár 7 x 50, alebo 10 x 50.
 
RNDr. Miroslav Znášik, Krajská hvezdáreň v Žiline