Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Posledná misia raketoplánu Challenger – 30 rokov od tragédie (2016)

Už 30 rokov uplynulo od nešťastia, pri ktorom zahynulo všetkých sedem členov posádky raketoplánu Chellenger. 28. január 1986 sa tak stal jedným z najtragickejších dní v histórii kozmonautiky
 
Chellenger bol druhým raketoplánom NASA vypusteným do vesmíru a jeho prvá misia štartovala 4. apríla 1983. Po necelých 3 rokoch služby a po deviatich úspešne absolvovaných misiách, sa mu práve desiata stala osudnou. Po niekoľkých odkladoch raketoplán štartoval z Mysu Caneveral 28. januára 1986 o 11:38 miestneho času. Po 73 sekundách letu sa vo výške 14 km a pri rýchlosti 2000 km/h rozpadol a explodoval. Všetkých 7 astronautov na palube zahynulo. Teplota bola v ten deň pod bodom mrazu a aj napriek tomu, že motory pri takýchto teplotách testované neboli, štart bol povolený. Podľa záverov vyšetrovania práve mráz poškodili teflónové tesnenia prídavných motorov, ktoré stratili svoju pružnosť. Po štarte tak došlo k vznieteniu unikajúceho paliva a následne odtrhnutiu jednej z pomocných rakiet, ktorá narazila do hlavnej palivovej nádrže. Nasledoval výbuch a zánik raketoplánu.
 
Tejto misii bola venovaná mimoriadna pozornosť zo strany médií a verejnosti. Členkou posádky totiž bola Christa McAuliffeová, vtedy zrejme najslávnejšia učiteľka na svete. Na tento let bola vybraná z pomedzi viac ako 11 000 ďalších záujemcov v rámci projektu NASA „Učiteľ vo vesmíre“. Ďalšími členmi posádky boli Francis Richard Scobee (veliteľ), Michael J. Smith, Ellison S. Onizuka, Judith A. Resniková, Ronald E. McNair a Gregory B. Jarvis.
 
Pri vyšetrovaní havárie vyplávalo na povrch viacero rôznych konštrukčných nedostatkov raketoplánov, čo viedlo ku niekoľkomesačnému odloženiu ďalších plánovaných letov, aby program neskôr pokračoval bezpečnejšie. Že táto tragédia raketoplánu nebola posledná, nám čas ukázal až neskôr.
 
Video v angličtine. Zdroj: Youtube
 
Krajská hvezdáreň v Žiline