Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Po roku opäť na Zemi (2016)
V kazašskej stepi pristála 2. marca 5:27 SEČ kozmická loď Sojuz s posádkou Scott Kelly, Michail Kornijenko a Sergej Volkov. Scott Kelly a Michail Kornijenko strávili v Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS takmer rok, presne 340 dní.
Scott Kelly zároveň vytvoril americký rekord v nepretržitom pobyte v kozme. Je aj držiteľom amerického rekordu v celkovej dĺžke pobytu vo vesmíre520 dní. Táto misia bola experimentom pre dlhodobé lety v kozme, vplyvu týchto letov na ľudský organizmus a následne hľadania prostriedkov na eliminovanie vplyvu nepriaznivých podmienok pri dlhodobom pobyte vo vesmíre na človeka. Scott Kelly nás počas roka zásoboval zaujímavými fotografiami Zeme z orbitálnej stanice ISS a priestorov vesmírnej stanice. Po prílete na Zem zverejnil  aj fotografiu jeho prvého jedla, šalátu z čerstvej zeleniny a ovocia, ktoré mu v kozme chýbali. Hlávka dopestovaného šalátu minulé leto v ISS pre 5 člennú posádku samozrejme nestačila.
 
Výsledky medicínskych pozorovaní organizmu Scotta Kellyho budú porovnané s pozorovaniami jeho brata, s ktorým sú jednovaječnými dvojičkami.
 
Ročná odluka so svojimi najbližšími je veľmi skľučujúca pre človeka, ale stály pocit istoty možného návratu z ISS späť na Zem takmer v každom okamihu, asi celkom nenasimiluje psychiku astronauta pri skutočnej dlhodobej odluke, napr. pri lete na Mars, ktorý je dlhodobou výzvou pre človeka.
 
 
Ing. Anton Šiser, Krajská hvezdáreň v Žiline