Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Deň hvezdární a planetárií 2016
V poslednú nedeľu pred jarnou rovnodennosťou sitradične pripomíname Medzinárodný deň hvezdární a planetárií. Hlavným cieľom podujatia je priblížiť slovenskú astronómiu širokej verejnosti, sprostredkovať astronomické pozorovanie a prezentovať odbornú a popularizačnú činnosť astronomických zariadení.
„Deň planetárií“ pôvodne vznikol v talianskej Brescii a neskôr sa postupne rozšíril do celej Európy. Koordináciu a propagáciu podujatia u nás od roku 2014 zastrešuje Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove, spolu so Slovenským zväzom astronómov a astronomickými zariadeniami na Slovensku
 
 
Krajská hvezdáreň v Žiline pri tejto príležitosti pripravila na nedeľu 13. marca 2016 malú „oslavu“ vo forme denného a večerného pozorovania objektov oblohyna pozorovateľni Na Malom diele v Žiline. Pripravené bolo pozorovanie Slnka cez helioskopický okulár, pomocou projekcie i priamo pomocou filtra a na večer pozorovanie objektov večernej oblohy, vrátane Mesiaca a Jupitera. Ako naschvál, program prekazilo počasie a zamračená obloha. Aj napriek tomu si návštevníci cestu na pozorovateľňu našli. Hoci sa priamy zážitok z pozorovania nedá len tak nahradiť, naši odborní pracovníci sa o to pokúsili aspoň zaujímavým výkladom, ukážkami technického vybavenia a metódami pozorovania.
 
Aj hoci to zasa raz kvôli počasiu nevyšlo, nezúfajte. Krajská hvezdáreň v Žiline Vám bude aj naďalej sprostredkovávať pozorovania mimoriadnych astronomických úkazov a pravidelných pozorovaní oblohy pre verejnosť, či už na pozorovateľni na Malom diele v Žiline alebo na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom N. Meste. Už teraz sa môžete tešiť a silno držte palce, aby bola obloha nad našimi hlavami v pondelok 9. mája 2016 jasná a aby sme si všetci užili výnimočný a raritný úkaz – prechod Merkúra popred slnečný disk.
 
 
Krajská hvezdáreň v Žiline