Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Zodiakálne svetlo v Parku tmavej oblohy Poloniny (2016)
dňoch 31.3. – 3.4.2016 sa konal na Astronomickom observatóriu na Kolonici medzinárodný seminár KOLOFOTA 2016. Nachádza sa tu donedávna aj najväčší ďalekohľad na Slovensku. Nie náhodou. Toto miesto patrí medzi najlepšie miestastrednej Európe čo sa týka svetelného znečistenia. Ako prvý na Slovensku tu bol založený Park tmavej oblohy - Poloniny.
 
Tmavú oblohujeden večerrelatívne lepším počasím sme sa pokúsili využiť na fotografovanie. Pár kilometrov od observatória, na lúkedobrým západným obzorom, si zopár fanatikov rozložilo svoje prenosné montážne, záložné elektrické zdrojeskúsilo nafotiť najmä zodiakálne svetlo. Je pár miest na Slovensku odkiaľ sa to , pár miest na svete, ktoré lepšie, ako toto.
 
Zodiakálne svetlo je spôsobené rozptylom svetla na malých čiastočkách medziplanetárnej hmoty, ktoré sa nachádzajú v oblasti ekliptiky. U nás sa dá pozorovať  na jar po západe slnka a na jeseň pred východom slnka, keď má ekliptika relatívne najväčší sklon voči horizontu.
 
Na fotografii (dole) vidíte výsledok môjho snaženia. Zodiakálne svetlo je svetlý kužeľ tiahnuci sa od stredu obrázku smerom doľava cez Plejády. Voľným okom by ste to takto nevideli, videli by ste iba mierne jasnejší obzor, akoiných smeroch. Neskúsený pozorovateľ by si myslel, že je to len svetlejšia obloha na mieste, kde zapadlo Slnko.
 
Ružovkastý nádych oblohy je spôsobený tým, že fotografia bola získaná pomocou modifikovaného fotoaparátu Canon 6D. Modifikácia spočíva v tom, že bol odstránený blokačný filter, potlačujúci infračervené žiarenia a časť červenej oblasti spektra. Čipy v digitálnych fotoaparátoch sú citlivé aj na túto oblasť. Pri bežnej fotografii by nám to prekážalo, boli by nafotené aj časti spektra, ktoré naše oko nevidí. V astronomickej fotografii je to naopak. Potrebujeme informácie z čo najväčšieho rozsahu. Nie náhodou je na fotografii viditeľná aj hmlovina Kalifornia (červený fliačik v strede hore). Skúsenejší  pozorovatelia objavia na fotografii hviezdokopu Plejády (kúsok vľavo od stredu), obklopenú modrou hmlovinou, galaxiu M31 v Androméde (vpravo dole), otvorenú hviezdokopu Chi a H v Perzeovi (vpravo hore). Skúste identifikovať ďalšie Messierove a NGC objekty.
 
Nie je to Atacama, ale aj na Slovensku sa dá ešte vidieť tmavá obloha.
Dokedy?
 
Zodiakálne svetlo v Parku tmavej oblohy Poloniny.
Montáž Vixen Gp2 nepointovaná, fotoaparát Canon 6D modifikovaný, objektív Sigma 24-70 mm, ohnisko 24 mm, clona 3.2; expozície 20 sek, 30 ks;
 
RNDr. Ján Mäsiar
riaditeľ Krajskej hvezdárne v Žiline