Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Deň Zeme (2016)
Každého z nás poteší, keď naši najbližší nezabudnú na náš sviatok a obdarujú nás malým darčekom či milým slovom. Nemali by sme preto zabudnúť aj na sviatok „našej matky“ Zeme. Ten siniekoľko desaťročí pripomíname 22. apríla a každoročne ho oslavujú milióny ľudí z viac ako 196 krajín sveta. Tradícia tohto sviatku vznikla v roku 1970 na podnet Gaylorda Nelsona, senátora Spojených štátov Amerických z Wisconsinu, ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. OSN začala tento sviatok sláviť o rok neskôr (1971). V roku 1990 sa k USA pripojil aj zvyšok sveta a 22. apríl sa stal Medzinárodným dňom Zeme. V súčasnosti patrí Deň Zeme medzi najuznávanejšie a najpopulárnejšie podujatia na záchranu Zeme
 
Krajská hvezdáreň v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja sa taktiež zapojla do osláv tohto sviatku a pripravila pre malých i veľkých pozemšťanov množstvo zábavy, hier, prednášku i pozorovania. Podujatie sa uskutočnilo 22. apríla 2016 v priestoroch Kysuckej hvezdárne v Kysuckom Novom Meste Pre návštevníkov sme pripravili bohatý program zameraný na objavovanie tajomných dejov prebiehajúcich v prírode.  
 
Prednášková miestnosť sa zmenila na obrovské laboratórium, kde jeden pokus striedal druhý a kde si prišli na svoje nielen deti, ale aj dospelí návštevníci. Najväčší úspech u publika si vyslúžila výroba slonej zubnej pasty, sledovanie rastúceho faraónovho hada, pozorovanie všeličoho mikroskopom a množstvo ďalších zaujímavých pokusov.
Deti si mohli svoju zručnosť vyskúšať aj v tvorivých dielňach, pri výrobe slnečných hodín a svoju fantáziu mohli využiť aj pri maľovaní farbami na kamene, či pri lietajúcich papierových vystrihovačkách. Keďže počasie bolo trošku lepšie ako rosničky predpovedali, celý program bol doplnený pozorovaním dennej oblohy a prezentáciou slnečného laboratória, kde si návštevníci mohli pozrieť možnosti využitia solárnej energie v praxi.
Nemalé množstvo návštevníkov pritiahol aj večerný program: prednáška RNDr. M. Znášika – "10 udalostí ktoré otriasli našou Zemou" a následné večerné pozorovanie oblohy v kupole našej hvezdárne. Tu už počasie až tak nespolupracovalo, no nakoniec sa cez mraky podarilo pozorovanie najväčšej planéty Jupiter a jej mesiacov.
 
Ďakujeme všetkým, ktorí si našli cestu k nám na hvezdáreň a oslávili s nami Deň Zeme. Počas popoludnia a večer sa nám tu vystriedalo viac ako 120 návštevníkov.  Sme veľmi radi, že sa nám pilotný ročník tohto milého podujatia podaril a veríme, že ho s spolu oslávime aj budúci rok.  
 
Obrovská vďaka patrí členom Miestnej organizácie Slovenského zväzu astronómov v Kysuckom Novom Meste a študentom Gymnázia v Kysuckom Novom Meste, bez ktorých by sa toto podujatie na takejto úrovni ani nepodarilo zrealizovať. 
 

 

 
Krajská hvezdáreň v Žiline