Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Meteorická expedícia Perzeidy 2016
Na tradičnom mieste v Klenovských vrchoch, blízko prameňa Klenovskej Rimavy, na chate Lesov SR na Tepličnom sa v dňoch 8.8. – 14.8.2016 uskutočnila pozorovateľská expedícia, venovaná v tomto roku najmä pozorovaniu meteorického roja Perzeíd
 
dve desiatky účastníkov z rôznych častí Slovenska dokonale využilo vynikajúce pozorovacie a pobytové podmienky tohto miesta, vrátane odľahlosti od obývaného sveta s  jeho najväčšími neduhmi (najmä absenciu svetelného znečistenia a mobilného signálu). Okrem klasických vizuálnych pozorovaní meteorov metodikou IMO, fotografických pozorovaní meteorov a ich stôp v atmosfére a astrofotografie prevádzkovali vyspelí astronómovia-amatéri aj fotometrické merania jasností premenných hviezd, merania jasu oblohy a úkazy umelých družíc Zeme (ISS, záblesky siete IRIDIUM a pod.).
 
S výnimkou noci z 10. na 11.augusta, kedy cez Slovensko prechádzal studený front, sa v každej noci, hlavne po západe Mesiaca okolo prvej štvrte, našiel čas na niekoľko hodín súvislých pozorovaní. Menej príjemnou stránkou pozorovaní v nadmorskej výške približne 700 m. n m. však boli vysoká vlhkosť vzduchu a nízke teploty. Ráno 2.8. to boli iba +2°C a 13.8. +3°C. Pozorovatelia meteorov potvrdili skôr predpovedané mimoriadne maximum aktivity jasných meteorov roja už 12.augusta v skorých ranných hodinách (posledné bolo v r. 2009) i klasické maximum (pri dĺžke Slnka 140,0°) počas noci z 12. na 13. augusta. Skoro ráno 12.8. v čase okolo 01:30 videl priemerný pozorovateľ v priemere až 3 meteory za minútu a v nasledujúcu noc, s rastom výšky radiantu roja Perzeíd, dosahovali frekvencie až 2 meteory za minútu. Vzhľadom na takmer ideálne podmienky (obzor a priemerná oblačnosť zakrývali iba asi 10% oblohy) to zodpovedá frekvenciám 200 (12.8.) a 140 (13.8.) meteorov za hodinu. Výsledky pozorovaní priebežne publikované na stránke IMO – Medzinárodnej meteorickej organizácie.
 
Zatiaľ spracované pozorovania meteorického roja Perzeíd v roku 2016. Zdroj: http://www.imo.net/live/perseids2016/#peak
 
RNDr. Miroslav Znášik, Krajská hvezdáreň v Žiline