Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
A je tu koniec... (2016)
Po viac ako dvanástich rokoch sa výnimočná misia sondy Rosetta blíži ku svojmu koncu. V piatok 30. septembra 2016 o 12:40 SELČ sonda dopadne na povrch kométy 67P/Churyumov–Gerasimenko.
 
Misia Rosetta bola pripravovanáod prvej polovice 90. rokov minulého storočia. Zem opustila 2.3.2004 z kozmodromu Kourou a na ceste za svojím cieľom, kométou 67P/Churyumov–Gerasimenko, strávila 10 rokov. Jej dlhá cesta za kométou však vôbec nebola jednoduchá. Okrem gravitačných manévrov okolo Zeme a Marsu, Rosetta uskutočnila prelety okolo asteroidov 2867 Šteins a 21 Lutetia a musela tiež strpieť niekoľko rokov trvajúci stav hibernácie. K svojmu cieľu dorazila 6. 8. 2014 a dosiahla tak historické prvenstvo v navedení človekom vyrobeného telesa na dráhu okolo kométy. Sonda mala unikátnu možnosť sledovať deje na kométe zo vzdialenosti viac ako 3,5 AU od Slnka až do perihélia vo vzdialenosti 1,24 AU a poodhaliť tajomstvá komét. Rosetta krúžila okolo kométy viac ako dva roky a neúnavne nám posielala množstvo dát, objavov a senzácii. Na jadro kométy v novembri roku 2014 vypustila modul Philae, ktorého pristátie síce neprebehlo úplne podľa predstáv vedcov, ale i napriek tomu sme získali množstvo nových dát. Jej misia sa však nezadržateľne blíži ku koncu.
 
Pozícia kométy 67P/Churyumov–Gerasimenko začína byť z našej perspektívy nevýhodná pre komunikáciu s Rossetou, sonde dochádza palivo a znovu uvedenie sondy do stavu hibernácie by bolo zrejme fatálne. Preto sa tím ESA rozhodol vyťažiť z tejto situácie čo najviac, a to získať unikátne pozorovania počas zostupu Rosetty i pri jej pristáti, respektíve riadenom dopade. Neočakáva sa, že by Rosetta dokázala zbierať a vysielať dáta aj po dopade, keďže sonda nebola konštruovaná na pristátie. Je pravdepodobné, že niektoré jej časti najmä solárne panely alebo i niektoré vedecké prístroje by pád neprežili. Oblasť pristátia bola vybratá s ohľadom na istý vedecký potenciál poslednej fázy výskumu kométy. Táto lokalita označenie Deir el-Medina, leží na menšom z dvoch lalokov kométy a priemer asi 100 metrov a hĺbku 50-60 metrov. Z tejto oblasti pochádza značné množstvo výtryskov prachu z kométy. Kontakt Rosetty s povrchom kométy nastať 30.9.2016 o 12:40 SELČ. Vzhľadom na príjem signálu bude koniec misie potvrdený približne 40 minút po tom, čo v skutočnosti došlo k nárazu. Napriek tomu, že sa jej misia skončí, to množstvo údajov a dát, ktoré nám Rosetta za dva a pol roka života s kométou nazbierala, budú vedcov zamestnávať ešte dlhé roky a určite sa na ňu a ani na Philae nezabudne.
 
Mgr. Kristína Vlčková,
Krajská hvezdáreň v Žiline