Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Svetový kozmický týždeň (2016)

Svetový kozmický týždeň – World Space Week je dnestradičným celosvetovým podujatím, ktorého hlavnou úlohou je informovať verejnosť o nových objavoch a pokroku vo využití kozmu a kozmických technológii ľudstvom na Zemi, ale i snaha priviesť k poznávaniu kozmu mládež, propagovať vedu a spoluprácu vedeckých a vzdelávacích inštitúcii. Vyhlasuje ho OSN od roku 1999, ako pripomenutie si dvoch významných medzníkov v dejinách kozmonautiky. Týždeň je ohraničený dátumami 4. 10. (výročie vypustenia prvej umelej družice Zeme, Sputnik 1 z r. 1957) a 10. 10. (výročím podpisu Zmluvy o mierovom využívaní kozmického priestoru v r. 1967).
 
Celosvetovým koordinátorom Svetového kozmického týždňa pod záštitou OSN, je americká nevládna inštitúcia Medzinárodnej asociácie pre kozmický týždeň (WSWA). ako tému tohtoročného Svetového kozmického týždňa zvolila „Remote sensing - enabling our future“ –  „Diaľkový prieskum - otvára našu budúcnosť". Snahou je poukázať na obrovské výhody, ktoré nám výskum našej Zeme prostredníctvom sond a družíc na jej obežnej dráhe prináša.
 
Krajská hvezdáreň v Žiline sa do Svetového kozmického týždňa každoročne zapája a snaží sa priblížiť nové objavy a zaujímavé poznatky každému, kto o ne záujem. Veríme, že si z nášho programu vyberiete aj Vy.
 

Mimoriadne večerné pozorovanie počas Svetového kozmického týždňa

dňoch 4. - 7. 10. 2016 vždy so začiatkom o 19:00 bude na Pozorovateľni na Malom dieleŽiline pre záujemcov pripravené večerné pozorovanie toho najzaujímavejšieho, čo obloha ponúka. Pozorovať bude možné lenprípade jasnej oblohy
 

Prednáška pre verejnosť „Nová kozmická stanica“

Prednáška sa uskutoční vo štvrtok 6. 10. 2016 v podkroví Makovického domuŽiline, so začiatkom o 17:00 hod. Prednáša RNDr. Miroslav Znášik, odborný pracovník Krajskej hvezdárneŽiline. Oboznámi Vásnovými projektmi ISS a výzvami, ktoré ešte musí astronautika v súvislosti s letom na Mars, v blízkej budúcnosti zvládnuťVstup je voľný!
 

„Kozmonautikaslužbách astronómie“„Prvýposledný“

Tematické výstavy nainštalované priestoroch Kysuckej hvezdárneKysuckom Novom Meste od 1. do 31. 10. 2016. Prvá z výstav ponúka prierez vývojom kozmonautiky a využitia vesmírnych technológií pre prospech celého ľudstvadruhá je venovaná Jurimu A. Gagarinovi - prvému človeku vo vesmíreEugenovi A. Cernanovi - (zatiaľ) poslednému človeku na Mesiaci.
 
 
Ďalšie podujatia nájdete na oficiálnych stránkach World space week 2016.
Evka Neubauerová, Krajská hvezdáreň v Žiline