Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Pre verejnosť

Možnosť pozorovania objektov na dennej a večernej oblohe závisí predovšetkým od počasia. Oblačnosť bráni pozorovaniu. Ideálne podmienky na pozorovanie sú, keď je jasno prípadne len malá oblačnosť.

V prípade, že máte záujem o pozorovanie na niektorom z pracovísk a máte nejasnosti kontaktujte nás. Kysucká hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste t.č 041/4212946, pracoviská v Žiline t.č. 041/5643200.

 

NAŠA PONUKA:
 

Komentované prehliadky expozícií a pozorovania dennej oblohy na pracoviskách Krajskej hvezdárne v Žiline

Pre individuálnych návštevníkov sú na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste v pracovných dňoch vyhradené dva vstupy. Komentovaná prehliadka expozícií hvezdárne s pozorovaním dennej oblohy trvá približne 1 hodinu. Mimo tkomentovaných prehliadok sú návštevníkom prístupné vonkajšie expozície - Cesta planét a Geopark. Presné časy a pdrobnejšie informácie nájdete tu

V pozorovateľni na Malom diele v Žiline sa vo vybraných termínoch konajú pozorovania Slnka pre verejnosť. Presné termíny a podrobnejšie informácie nájdete tu

 

Večerné pozorovania 

Nočná obloha sa na prvý pohľad javí čierno-biela. Je posiata tisíckami trblietajúcich sa hviezd, pokojným svetlom na nej žiaria planéty a Mesiac.

Ak sa však chcete pozrieť aspoň na zlomok toho, čo nám nočná obloha ponúka, príďte na pravidelné večerné pozorovania. Pozorovanie objektov večernej hviezdnej oblohy sa konajú každý piatok po zotmení, iba v prípade priaznivého počasia (jasná obloha). Vtedy sa dajú pozorovať Mesiac, niektoré planéty, jasné hviezdy a viac násobné hviezdy, hviezdokopy, hmloviny, galaxie. Pri návšteve programu v zimnom období odporúčame teplé oblečenie. V kupole musí byť totiž rovnaké teplota, ako je vonku.

Kvôli pozorovaniu nočnej oblohy je nutné otváracie hodiny prispôsobovať v priebehu roka sa meniacej dobe súmraku. Každé pozorovanie je doplnené odborným výkladom pracovníka hvezdárne a besedou na rôzne astronomické témy. Presné večerných pozorovaní pre verejnosť nájdete v sekcii Aktuálne programy a informácie o aktuálnej oblohe tu 

Kapacita kupoly je obmedzená a pri jej naplnení už ďalším návštevníkom nebude umožnený vstup. Preto prosíme návštevníkov, aby sa na pozorovanie vopred objednali!

V prípade záujmu je možné objednať aj individuálne večerné pozorovania oblohy na iný termín. Poplatok je 30€+vstupné podľa aktuálneho cenníka.

 

Mimoriadne pozorovania

Konajú sa v prípade mimoriadnych astronomických úkazov, ako sú napr. zatmenia Slnka a Mesiaca, prechody planét popred slnečný disk, zaujímavé zoskupenia planét, výskyt jasnej kométy apod. O týchto úkazoch sa dozviete na týchto stránkach v sekcii Aktuálne programy.

 

Prednášky pre verejnosť

Konajú sa nepravidelne, väčšinou pri príležitosti niektorého význačného dátumu alebo udalosti. Cieľom prednášok je zoznámiť verejnosť s novinkami v astronómii, kozmonautike a príbuzných prírodných vedách.

 

Prázdninové pozorovania oblohy

Konajú sa v priebehu školských prázdnin a informujeme o nich v nájdete tu, sekcii Aktuálne programy a na našom Facebooku.