Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
174P/Echeclus a 3200 Phaethon (2016)
Na prelome mesiacov augusta a septembra prekvapilo astronómov prudké zvýšenie jasnosti asteroidu 174P/Echeclus. Teleso patrí do rodiny Kentaurov, ktorých nestabilné dráhy sa nachádzajú medzi Neptúnom a Jupiterom. Ich fyzická stavba pripomína skôr jadrá obrovských komét a občas prekvapia kometárnou aktivitou. Echeclus takto vybuchol naposledy v r. 2011 a na sklonku tohto leta sme mali možnosť opäť pozorovať outburst tohto zaujímavého objektu. To spôsobilo, že z nenápadného telesa s jasnosťou okolo 17 m na hranici pozorovateľnosti 15 cm ďalekohľadu s CCD kamerou sa stal difúzny objekt 14 m, viditeľný aj v menších prístrojoch. Obálka vzniknutá pri výbuchu sa však pomaly rozpadá a Echeclus sa pomaly dostáva do stavu pred výbuchom. Jeho jasnosť sa v súčasnosti pohybuje medzi 15 m a 16 m.
 
 
Asteroid s názvom 3200 Phaethon je dlho hľadaným materským telesom známeho meteorického roja Geminidy. V perihéliu sa približuje k Slnku na ~ 0,14 AU – najbližšie s telies s vlastným pomenovaním. Jeho dráha ho charakterizuje ako PHA objekt typu Apollo. Patrí taktiež do rodiny telies Pallas, ktoré vznikli pri dopade ďalšieho telesa na tento asteroid. Podobnou hypotézou sa vysvetľuje aj samotná genéza Geminíd - zrážkou dvoch asteroidov. Phaethon a Geminidy by mohli byť jedným z jej dôsledkov. Phaethon nie je obyčajný asteroid, občas sa v príslní chová ako kométa. Táto aktivita ho radí do kategórie tzv. kamenných komét. Jedným zo znakov je aj to, že v okolí perihélia je jeho jasnosť vyššia ako hodnota vypočítaná z jeho dráhových elementov a absolútnej magnitúdy. 
 
 
V septembri a októbri sme mali možnosť vidieť tento zaujímavý objekt pohybovať sa severnými oblasťami oblohy. Jasnosť telesa sa pohybovala okolo 14 – 15 m , čo bolo dostatočné na pozorovanie 15 cm ďalekohľadom a CCD kamerou. Ideálna situácia nastane o rok, kedy Phaethon v polovici decembra 2017 dosiahne pri priblížení k Zemi jasnosť ~ 10. 5 M.