Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
226P/Pigott-LINEAR-Kowalski (2016)
Pozorovanie kométy 226P/Pigott-LINEAR-Kowalski robotickým ďalekohľadom v Mayhill USA a jeho follow-up astrometria. Jej jasnosť sa pohybuje okolo 15 magnitúd a nájdeme ju v súhvezdí Povozníka. Ide o relatívne slabý objekt vhodný na pozorovanie stredne veľkými ďalekohľadmi.
 
Kométu s týmto na dnešnú dobu netradičným názvom videl po prvý raz Edward Pigott 19.novembra 1783. Na dlhú dobu to bolo posledné pozorovanie tohto zaujímavého objektu. Pozičné merania a z toho vyplývajúce určovanie obežnej dráhy neboli na tú dobu príliš presné, takže novoobjavené telesá sa občas stratili a boli znovu pozorované pri ďalších priblíženiach do perihélia. Výsledkom toho je aj fakt, že niekedy bola kométa pomenovaná po troch objaviteľoch z rôznych návratov do príslnia.
 
V januári 2003 po takmer 220 rokoch kométu detekoval ďalekohľad prehliadky LINEAR, po spresnení dráhy bol objekt pomenovaný C/2003 LINEAR. Objavili sa domnienky o tom, že by sa mohlo jednať o teleso objavené Pigottom v r. 1783. Na definitívne potvrdenie tejto teórie sme museli počkať do ďalšieho návratu v r. 2009, kedy bola kométa znovuobjavená R. Kowalskim na observatóriu CATALINA.
Obežná doba je 7,3 roku, inklinácia 44°, perihéliom prešla 3. septembra 2016. Dráha kométy je veľmi silno rušená Jupiterom.