Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Zomrel Eugene Andrew Cernan (* 14. 3. 1934 - † 16. 1. 2017)

Včera 16. 1. 2017 nás zasiahla smutná správa o smrti významnej osobnosti svetovej kozmonautiky, zatiaľ posledného človeka, ktorý zanechal svoje stopy na Mesiaci. Vo veku 82 rokov zomrel americký astronaut so slovenskými koreňmi - Eugene Andrew Cernan (* 14. 3. 1934 - † 16. 1. 2017).

Eugene A. Cernan nebol len významnou osobnosťou žilinského kraja, ale celého Slovenka. Ku svojim koreňom na Kysuciach sa počas celého života hlásil a našu krajinu v minulosti niekoľkokrát aj navštívil. V roku 1974, len dva roky po pristátí na Mesiaci, prvýkrát navštívil rodnú obec svojich starých rodičov - Vysokú nad Kysucou. Jeho návšteva sa však nestretla s veľkým nadšením vtedajšieho režimu. Ďalšiu návštevu Slovenska absolvoval v roku 1994, kedy sa mu už dostalo náležitej pozornosti. Prezident Michal Kováč mu vtedy udelil najvyššie slovenské vyznamenanie - Rad Bieleho dvojkríža, ako vôbec prvému držiteľovi a udelil mu aj pamätnú medailu NR SR. Navštívil aj ďalšie mestá a medzi iným sa zúčastnil aj na slávnostnom otvorení pamätnej izby v obci Vysoká nad Kysucou. Pri tejto príležitosti povedal:

,,Nedávno som pozeral na fotografiu starých rodičov. Viem, že kdesi vo mne je ich duch. Do Ameriky odišli preto, že ich život na Kysuciach bol priťažký. Začali tam odznova, no to, čo v nich bolo, odovzdali svojim deťom, a tak dali aj mne príležitosť - žiť zmysluplne. Chceli len, aby sme boli poriadni a pracovití... Ani im nezišlo na um, že ich vnuk raz poletí na Mesiac. A predsa! Som presvedčený, že mi to umožnil môj otec. Bola to jeho odvaha a viera. A to sú hodnoty, ktoré sú vlastné Slovákom i ostatným ľudom na svete...Svoju cestu na Mesiac som začal niekde tu vo Vysokej nad Kysucou".

Pri poslednej návšteve v roku 2004 navštívil vtedy sedemdesiatročný Cernan Bratislavu a od Slovenskej technickej univerzity si prevzal čestný titul doctor honoris causa.

Eugene A. Cernan aj vo svojich 82 rokoch neustále nabádal vládu a povzbudzoval mladých ľudí k ďalšiemu výskumu vesmíru, aby to nebol on, kto ostane posledným človekom, ktorý sa prechádzal po Mesiaci.  

Česť jeho pamiatke.

 

Pozri aj: Eugene A. Cernan – posledný človek na Mesiaci (2014)

Zdroj: NASA; cernan.vysokanadkysucou.sk

Krajská hvezdáreň v Žiline