Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
„Prepánajána, čo to tam tak svieti?“ (2017)
Nezvyčajne jasný objekt nad juhozápadným obzorom! Rúti sa na nás nejaký asteroid, kométa, či nebodaj hviezda? Padá nejaký satelit? UFO? Čo to je? Hlavne žiadnu paniku! Nechajte sa očariť prekrásnou planétou Venušou. 
 
Po Slnku a Mesiaci je Venuša tretím najjasnejším objektom na našej oblohe a v tomto období zaručene pritiahne náš pohľad. Vďaka svojej výške nad obzorom a neskorému západu je teraz naozaj skvostom večernej oblohy. Jej jasnosť bude ešte narastať a maximum -4,8 magnitúd dosiahne v druhej polovici februára. Pri pohľade ďalekohľadom nám odhalí aj svoju fázu a bude pripomínať Mesiac v prvej štvrti.
 
Venuša je druhou planétou slnečnej sústavy a je len o málo menšia ako Zem. Okolo Slnka obehne za necelých 225 pozemských dní a jej obežná dráha leží vo vnútri dráhy Zeme. Vďaka tomu sa nám pri pohľade na oblohu Venuša od Slnka nemôže vzdialiť na viac ako 48°. Preto ju na oblohe možno zbadať len pred východom alebo po západe Slnka, ako Zorničku alebo Večernicu. Venuša je k nám bližšie ako hociktorá iná planéta a naša najmenšia možná vzájomná vzdialenosť môže byť len 40 miliónov km. Planéta je obklopená hustou atmosférou obsahujúcou viac ako 96% CO2  a vďaka skleníkovému efektu sa tu teplota neustále blíži k 500°C. Tlak na povrchu je 90 násobne väčší ako na Zemi, približne taký, ako v hĺbke 1 km pod hladinou oceánu. Pohľadu na povrch bránia oblaky kyseliny sírovej a tak sa na mapovanie využíva radar. Povrch Venuše je prevažne rovinatý, sopečného pôvodu a len kde tu poznačený meteorickým kráterom. 
 
Napriek pekelným podmienkam na povrchu si Venuša svoje meno po starorímskej bohyni lásky a krásy určite zaslúži. Pochybujete? Presvedčte sa sami...
 
Tanec planét 23.1.2017, 18:45 SEČ; Autor: RNDr. Ján Mäsiar, Krajská hvezdáreň v Žiline
 
Mgr. Evka Neubauerová,
Krajská hvezdáreň v Žiline