Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Nie je halo ako halo (2017)

Halové javy sú optické úkazy, ktoré vznikajú okolo Slnka, Mesiaca, dokonca aj okolo Venuše, v podobe kruhov, oblúkov, čiar. Vznikajú odrazom a lomom svetla na rôznych druhoch ľadových kryštálikov vysokej oblačnosti. Je to podobný jav, ako dúha. Dúha vzniká, keď sa slnečné lúče lámu na kvapôčkach vody, rozkladajú sa na jednotlivé farebné zložky. Tie sa odrážajú na vnútornej strane kvapky a opúšťajú ju rôznymi smermi. Dúha vzniká na opačnej strane, ako je Slnko a iba vtedy, keď je Slnko nižšie, ako 42 stupňov nad obzorom. 

Pekné halové javy sme mohli na oblohe pozorovať pri západe slnka 16.1.2017. 

 
 
Podmienkou vzniku týchto javov  je prítomnosť drobných ľadových kryštálov v atmosfére, na ktorých dochádza k lomu a odrazu slnečného svetla. Tieto kryštáliky sa nachádzajú v jemných riasových oblakoch vo výškach od 6 – 12 km. Kryštáliky majú tvar šesťbokého hranola.
Ako prvý sa (okolo 14:30) objavil tzv. „horný dotykový oblúk malého hala“, ktorý sa nachádza 22 stupňov nad slnkom. Na fotografii sú zaujímavé aj tiene, ktoré vrhajú kondenzačné pásy lietadiel na vysokú oblačnosť.
 
Niekoľko minút na to (14:49) už boli pozorovateľné tzv.  „parhélia“, vedľajšie slnká. Najmä to pravé bolo výrazné aj pri pozorovaní voľnými očami. Ľavé vedľajšie slnko vynikne až na fotografii. Parhéliá vznikajú prechodom slnečných lúčov bočnými stenami šesťbokých ľadových hranolov, ktorých hlavná os je orientovaná zvisle.
Na fotografii je v náznakoch viditeľné aj „malé halo“. Malé halo vzniká prechodom slnečných lúčov bočnými stenami šesťbokých ľadových hranolov, ktorých hlavná os je orientovaná horizontálne.
 
 
 
Ako klesalo slnko k obzoru, čoraz viac mocnel ďalší úkaz. Na oblohe svietil výrazný "halový stĺp", pruh svetla prechádzajúci vertikálne slnkom. Tento jav vzniká odrazom slnečných lúčov od podstáv horizontálne orientovaných ľadových doštičiek, prípadne od stien šesťbokých ľadových kryštálov, ktorých hlavné osi sú orientované vodorovne.

 

Všetky odfotografované halové javy boli pozorovateľné v Žiline od cca 14:00 do 16:00 a boli naozaj výrazné, keďže sme na ne dostali niekoľko upozornení od viacerých pozorovateľov.

Prvé tri fotografie v tomto článku boli nasnímané bežným mobilným telefónom, takže nie je problém si takú fotku uloviť aj úplne amatérskymi prostriedkami. Stačí sa sem tam pozrieť na oblohu.

Ak sa o tieto javy zaujímate, skúste si pozrieť aj naše staršie články k tejto téme.

Malé halo a horný dotykový oblúk okolo Slnka (2015)

Bočné Slnko 4. apríla 2016

Autori fotografií: RNDr. Ján Mäsiar, RNDr. Miroslav Znášik

RNDr. Ján Mäsiar
Krajská hvezdáreň v Žiline