Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
"Utajené" polotieňové zatmenie Mesiaca (2017)
V noci z 10.2.2017 na 11.2.2017 nastalo polotieňové zatmenia Mesiaca. 
 
Pri tomto úkaze Mesiac nevstúpi do úplného tieňa našej Zeme, ktorý vrhá do priestoru, ale len do tzv. polotieňa. Polotieň vzniká vtedy, keď plošný zdroj svetla nie je celý zakrytý objektom. Podrobnejšie vysvetlenie sme priniesli v predchádzajúcich článkoch venovaných tomuto úkazu.
 
Na obidvoch odborných pracoviskách Krajskej hvezdárne v Žiline sme mali pripravených niekoľko experimentov a pozorovacích a záznamových zariadení, aby sme mohli tento úkaz sprostredkovať ďalej. Zmena osvetlenia povrchu Mesiaca nie je taká výrazná, ako pri čiastočnom alebo úplnom zatmení Mesiaca. Pomocou fotografie je však tento úkaz pohodlne pozorovateľný.
 
No ako to už v našom severoslovenskom horskom kraji často býva, naše snahy takmer zmarilo počasie. Na Pozorovateľni na Malom diele v Žiline sa pozorovanie vôbec nepodarilo. O niečo väčšie šťastie sme mali na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste. Aj tu s nami počasie a oblačnosť poriadne cvičili.
 

Napriek oblačnosti sa nám podarilo úkaz čiastočne zaznamenať. Prinášame vám fotografiu Mesiaca v splne pred začiatkom polotieňového zatmenia a fotografiu asi hodinu pred maximálnou fázou polotieňového zatmenia. Na pravej fotografii sa dá rozoznať, že ľavý okraj Mesiaca je tmavší, oproti predchádzajúcej snímke. Maximálna fáza zatmenia nastala až pri úplne zamračenej oblohe. 
 
Fotografie boli robené rovnakým prístrojom s rovnakou expozíciou, rovnako spracované. Potemnenie okraja bolo viditeľné aj voľnými očami.
 
Ako to vyzeralo počas zatmenia, dokumentuje úvodná fotografia. Mesiac prechádza cez redšiu aj hustejšiu oblačnosť, ktorá bola tvorená ľadovými kryštálikmi. A na nich sa tvorili prekrásne halové javy okolo Mesiaca.
 
Po spracovaní ďalšieho materiálu vám prinášame dve videjká:
 

Porovnanie Mesiaca v splne a v priebehu polotieňového zatmenia. 

 

Priebeh polotieňového zatmenia Mesiaca, tak ako nám ho oblačnosť umožnila zaznamenať

 
RNDr, Ján Mäsiar, Krajská hvezdáreň v Žiline