Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Nová premenná hviezda SvkV034 (2017)

Súčasná pozorovacia technika a hlavne vyhodnocovací software umožňuje astronómom skontrolovať takmer všetky hviezdy v zornom poli ďalekohľadu a CCD kamery pri pozorovaní premenných hviezd. Asi najdostupnejším programom v tejto oblasti je MUNIWIN od autora Davida Motla. Umožňuje skutočne komplexnú analýzu napozorovaného materiálu a ďalšiu distribúciu výsledkov v rôznych pozorovacích databázach.

29. novembra 2011 som pozoroval premennú hviezdu ZZ Aur v súhvezdí Povozníka teleobjektívom Pentacon v spojení so CCD kamerou G1-0300. Pri spracovaní výsledkov práve v programe Muniwin som našiel hviezdu s variabilnou aktivitou, ktorá nebola zanesená v žiadnej databáze premenných hviezd, či už sa jedná o SIMBAD - Strasbourg astronomical Data Centeralebo VSX - American Association of Variable Star Observers (AAVSO).

Ďalšie pozorovania ďalekohľadom ED80/600 a G1-0300 premenlivosť potvrdili a dáta, ktoré som získal počas decembra 2016, januára a februára 2017 Newtonom 150/750 a CCD G2_8300, umožnili presný výpočet elementov premennej hviezdy SvkV034. Konečná fáza celého procesu schvaľovania prebehla počas tohto mesiaca v spolupráci so Sebastianom Oterom s AAVSO a oficiálne je nová premenná hviezda na svete.

Nájdeme ju v databáze VSX pod označením SvkV34, je to hviezda typu EW s periódou 0.245675 dňa. Jej primárne a sekundárne minimum sú takmer rovnaké a to je práve jedným zo znakov zákrytových premenných hviezd EW, ktorých prototypom je hviezda W UMa.

Sú to dve relatívne málohmotné hviezdy spektrálnych typov F, G alebo K, ktoré sa dotýkajú a vymieňajú si hmotu a energiu cez kontaktné miesto.

Pri pozorovaní premenných hviezd na hvezdárni sa mi podarilo objaviť okolo 25 nových objektov s premennou aktivitou. Štyri premenné hviezdy, od ktorých mám dáta z dvoch pozorovacích nocí, sú evidované v databáze newsvkv, ktorá sa venuje objavom premenných hviezd slovenských astronómov.

 

Marián Urbaník

 

newsvkv -   http://var.astro.cz/newsvkv.php