Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Deň Zeme (2017)
Tlačová správa
Už niekoľko desaťročí si 22. apríla pripomíname sviatok našej zelenej planéty - Medzinárodný deň Zeme.
 
Tradícia tohto sviatku vznikla v roku 1970 na podnet Gaylorda Nelsona, senátora Spojených štátov z Wisconsinu, ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. 
OSN začala tento sviatok sláviť o rok neskôr (1971). V roku 1990 sa k USA pripojil aj zvyšok sveta a 22. apríl sa stal Medzinárodným dňom Zeme. V súčasnosti patrí tento deň medzi najuznávanejšie a najpopulárnejšie podujatia na záchranu našej planéty. 
Do osláv svetového dňa Zeme sa zapojí i Krajská hvezdáreň v Žiline, a to podujatím, ktoré sa uskutoční 21. apríla v areáli Kysuckej hvezdárne v Kysuckom Novom Meste.
 
Pre návštevníkov máme od 14. hodiny až do neskorých nočných hodín pripravený bohatý program plný zábavy a poznávania. Prednášková miestnosť hvezdárne sa opäť zmení na čarovné laboratórium, v ktorom poodhalíme veľa zaujímavých prírodných javov. Jedným z množstva pokusov bude napríklad aj výroba slonej zubnej pasty, kde deti určite prejavia svoju fantáziu a predstavia si slona, ako si obrovskou zubnou kefkou umýva zuby. Pri zrodení faraónovho hada z popola sa prenesieme niekde ku pyramídam, výroba obláčikov nás vynesie hore k oblohe a v priamom prenose sa nám bude meniť farba živých kvetov namočených v kúzelnej farebnej vode. Pod mikroskopom sa nám odhalí čarovný svet tajomných detailov prírody a na svoje si prídu aj fanúšikovia optiky či optických klamov. 
Pre našich najmenších budú v tvorivých dielňach pripravené farby, plastelína, vystrihovačky či iné pomôcky, s ktorými si deti vyskúšajú svoju šikovnosť a zručnosť. Celý program obohatíme pozorovaním dennej oblohy a slnečným laboratóriom nainštalovaným v areáli našej hvezdárne. Tu si budú môcť návštevníci overiť využitie solárnej energie v praxi, či porovnať si čas svojich hodiniek s časom slnečných hodín. Trošku relaxu a oddychu nájdete v našom malom geoparku, či prechádzkou pomedzi planéty slnečnej sústavy. Záver podujatia spestríme prednáškou RNDr. M. Znášika o hľadaní novej Zeme so začiatkom o 19. hod. a následne večerným pozorovaním hviezdnej oblohy z kupoly našej hvezdárne.
 
Viac už ale neprezradíme a dúfame, že nás radi navštívite a strávite s nami príjemné popoludnie plné zábavy a nových poznatkov.
 
Krajská hvezdáreň v Žiline