Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Deň Slnka (2017)
Krajská hvezdáreň v Žiline sa podujatím "Deň Slnka" zapojila do kampane Európske solárne dni 2017. A tak ste nás 3. mája 2017 v čase od 9:00 do 12:00 mohli nájsť na námestí Andreja Hlinku v Žiline, spolu s našimi ďalekohľadmi, výstavou a kopou solárnych hračiek.
 
Tak ako minulý rok, ani teraz nám počasie príliš neprialo. Našťastie sa nám zrážky nakoniec vyhli a po rozplynutí rannej hmly sme mohli pozorovať aj samotného oslávenca – našu hviezdu Slnko. Množstvo ohlásených návštevníkov aj náhodných okoloidúcich sa pristavilo pri našich odborných pracovníkoch, aby sa dozvedeli niečo zaujímavé o Slnku ako o vesmírnom telese, jeho vplyve na našu malú modrú planétu a o využívaní solárnej energie v bežnom živote. Hoci sa obloha postupne zatiahla a Slnko zahalili mraky, aj skrz ne nám slnečné lúče dokázali rozpohybovať väčšinu našich solárnych hračiek a rozohriať slnečnú pec. Binokulárnym ďalekohľadom sa dalo porozhliadnuť po okolí a pohľadom „zblízka“ preskúmať vežové hodiny na Katedrále Najsvätejšej Trojice, či pošpehovať holuby na Burianovej veži.
 
Snáď nám o rok na tento deň vyjde lepšie počasie, aby sme vám mohli Slnko ukázať v celej jeho sile a kráse.
 
 
 
Pôvodný článok k podujatiu.

Slnko a jeho energia sú hlavnou témou prvých májových dní. V období od 1. do 15. mája 2017 sa po celom Slovensku budú konať zaujímavé podujatia v rámci kampane nazvanej Európske solárne dni 2017. Krajská hvezdáreň v Žiline sa do tejto kampane zapojí podujatím nazvaným "Deň Slnka". Tento deň je určený nielen na pripomenutie významu a dôležitosti Slnka pre život na Zemi, ale aj na propagáciu ekológie a významu ochrany životného prostredia, odborných činností a pozorovaní v oblasti slnečnej fyziky.
 

Podujatie sa uskutoční 3. mája 2017 na námestí Andreja Hlinku v Žiline v čase od 9. do 12. hodiny. Na návštevníkov čakajú mnohé zaujímavé aktivity. V slnečnej peci bude možné vidieť ako sa voda dostane do bodu varu bez požitia variča. Tento spôsob ohrevu vody veľmi uľahčil  život ľuďom v Afrike, ktorí doteraz prácne zbierali trus dobytka a potom ho sušili  na slnku, aby si s nim mohli zakúriť. Pre nich solárna pec predstavuje malý zázrak. Návštevníci podujatia uvidia aj praktické ukážky využitia slnečného kolektora, či fotovoltaického panelu. Vzduch rozhýbu aj solárne hračky, pri ktorých si prídu na svoje najmä deti. Astronomickými ďalekohľadmi bude možné pozorovať fotosféru Slnka, granuláciu aj slnečné škvrny, chromosférické protuberancie. Deti si budú môcť vyskúšať  výrobu papierových slnečných hodín a určiť nimi presný čas, či výrobu spektroskopu, ktorým urobia rozklad slnečného svetla na jednotlivé farby dúhy. Pre tých, ktorí sa o Slnku, jeho zložení, vzniku či energii chcú dozvedieť viac bude pripravená vzdelávacia výstava bannerov s názvom "Slnko naša hviezda". Pre najmenších návštevníkov bude pripravená rozprávka a omaľovánka „Stratené Slniečko“. Podujatie sa však uskutoční iba v prípade priaznivého počasia. 
 
 
Soňa Sucháňová, Krajská hvezdáreň v Žiline.