Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Blíži sa blízkozemský asteroid 2017 CS (2017)
29. mája 2017 sa k Zemi na vzdialenosť 7,93 LD (3 milióny km) priblíži blízkozemský asteroid 2017 CS. Veľkosť objektu sa odhaduje na 220 - 680 m a jeho dráha pripomína kométu alebo planétku Jupiterovej rodiny.
 

Večer 27. mája jeho jasnosť dosiahne 14 mag a stane sa dostupným pre vizuálne pozorovanie ďalekohľadmi s priemerom 15 - 20 cm. Pre CCD pozorovania nám bude postačovať ďalekohľad s priemerom okolo 8 cm. Asteroid sa na výslednom snímku prezradí svojim vlastným pohybom medzi hviezdam. Jeho veľkosť sa bude pohybovať na konci mája a začiatkom júna okolo 30 - 38 ´´/1´. Nájdeme ho v severnej časti súhvezdia Vlasy Bereniky, cez ktoré sa presunie do súhvezdia Poľovné Psy. Tu ho môžeme sledovať večer 28. mája - jeho jasnosť sa bude šplhať k hranici 13,6 mag. Na svojej ceste oblohou bude prechádzať okolo veľkého množstva galaxií, na ktoré je táto oblasť oblohy bohatá. Bude zaujímavé sledovať na obrazovke počítača výstup zo CCD kamery a na ňom pohyb asteroidu okolo hmlistého obláčika galaxie vzdialenej milióny svetelných rokov. Nasledujúce noci 29. a 30. mája sa bude asteroid pohybovať severnými časťami Pastiera, kde jeho jasnosť dosiahne maximum 13,5 mag 31. mája. 1. júna nájdeme planétku v súhvezdí Herkules stále v dosahu amatérskych ďalekohľadov s jasnosťou okolo 14 mag. Presné efemeridy doporučujem vypočítať na stránke MPC.
 
Ja som na pozorovanie tohto objektu a jeho následnú astrometriu použil diaľkovo ovládaný teleskop iTelescope T17 MPC Q62. Jasnosť asteroidu sa v čase pozorovania pohybovala okolo 17 mag.
 

Odkaz na planétku na stránkach www.minorplanetcenter.net.

Marián Urbaník