Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Malý ruský satelit Mayak (2017)
Už pred rokom sa hovorilo, že skupina ruských inžinierov chce vyslať na obežnú dráhu nový satelit Mayak (Maják), ktorý by mal žiariť ako najjasnejšia hviezda. S menším oneskorením sa tak stalo 14. 7. 2017, na obežnú dráhu ho z kozmodrómu Bajkonur vyniesla raketa Sojuz-2.1а spolu so 72 ďalšími satelitmi.
 
Mayak je malý 3U CubeSat s rozmermi 10cm x 10cm x 34cm   a hmotnosťou 3,65 kg. Podľa oficiálnej stránky projektu sú cieľmi: testovanie aerodynamickej brzdy, ktorá by sa dala využiť na urýchlenie zostupu kozmického smetia do atmosféry Zeme; získavanie nových informácií o hustote vrchných vrstiev atmosféry a má poslúžiť ako referenčný objekt pri meraní zdanlivej jasnosti objektov. V neposlednom rade má projekt popularizovať kozmonautiku a výskum vesmíru medzi mladými ľuďmi a demonštrovať, že v dnešnej dobe môže aj skupina nadšencov vypustiť satelit na obežnú dráhu Zeme. 
Keď sa Mayak dostane na orbitu, rozvinie sa lesklá tenká plachta v tvare ihlanu vyrobená z tenkej polymérovej fólie 20-krát tenšej ako ľudský vlas. Bude fungovať ako aerodynamická brzda, ktorá vo vysokej atmosfére urýchli zostup satelitu. Každá stena ihlanu bude mať po rozvinutí plochu 4m2 a bude odrážať až 95% dopadajúceho žiarenia. Satelit bude Zem obiehať vo výške asi 600 kilometrov, 16 krát za jeden deň. Mayak po čase zostúpi z obežnej dráhy a zhorí v atmosfére. Podľa odhadov by táto sonda (alebo podobná s rovnakými rozmermi a hmotnosťou) zostúpila z obežnej dráhy asi za tri roky, v prípade použitia aerodynamickej brzdy by sa tento čas mohol skrátiť len na 1 mesiac. 
 
Niektoré odhady predpovedajú jasnosť satelitu na -10 magnitúd, čo by atakovalo jasnosť Mesiaca v splne (-12 mag.). Podľa iných predpokladov by sonda mohla jasnosťou prekonať hviezdu Sírius a stať sa štvrtým najjasnejším objektom na oblohe po Slnku, Mesiaci a Venuši. 
 
Dúfajme, že to neohrozí pozorovacie podmienky astronómov na zemi a na nejaký čas bude Mayak zaujímavým spestrením pozorovaní nočnej oblohy.
 

Záznam štartu rakety Soyuz Propagačné video Mayak
 
3D model sondy nájdete tu.
Soňa Sucháňová, Krajská hvezdáreň v Žiline