Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Úplné zatmenie Slnka 21. augusta 2017
V pondelok 21. augusta nastalo úplné zatmenie Slnka, ktoré sa v takomto rozsahu na severoamerickom kontinente naposledy odohralo 8. júna 1918. Pás totality (pás na povrchu Zeme, z ktorého možno pozorovať úplné zatmenie Slnka) sa začínal v Tichom oceáne a tiahol sa naprieč celými Spojenými štátmi americkými, od západného pobrežia až po východné a ďalej cez Atlantický oceán. Zatmenie sprevádzalo množstvo samostatných aj koordinovaných podujatí a astronomických pozorovaní. Vďaka živému vysielaniu internetovej NASA TV sa pozorovanie úplného zatmenia z jednotlivých štátov USA sprístupnilo nadšencom po celom svete.
 
Tieň Mesiaca sa najprv dotkol pobrežia Oregonu, kde úplné zatmenie Slnka začalo 19:16 SELČ a postupne sa presúval na východ. Posledné úplné zatmenie Slnka na pevnine nastalo na pobreží Južnej Karolíny o 20:44 SELČ. Maximálna dĺžka úplného zatmenia bola 2 minúty 40 sekúnd. Toto zatmenie je súčasťou série saros č. 145 a nastalo presne 18 rokov, 10 dní a 8 hodín po zatmení Slnka z 11. augusta 1999, pri ktorom pás totality prechádzal len niekoľko kilometrov južne od našich hraníc.
 
Vďaka finančnej podpore Žilinského samosprávneho kraja sa RNDr. Ján Mäsiar, riaditeľ Krajskej hvezdárne v Žiline, zúčastnil expedície za týmto výnimočným astronomickým úkazom. Dlhodobé štatistiky aj predpovede počasia na pozorovanie favorizovali západnú polovicu kontinentu. Našťastie sa nemýlili a obloha nad okresom Madison v štáte Idaho bola jasná. V mieste pozorovania nastal začiatok čiastočného zatmenia o 18:15 SELČ (10:15 miestneho času, UT -6h) a začiatok úplného 19:33 SELČ s celkovým trvaním 2 minúty a 19 sekúnd. Tieň Mesiaca sa tu po povrchu pohyboval rýchlosťou 836 m/s a pás totality dosahoval šírku 105,8km. Koniec čiastočného zatmenia tu nastal 22:58 SELČ. 
 
Prvé zatiaľ nespracované fotografie z expedície dorazili včera večer a tak vám ich teraz prinášame.
 

 

Viac info o tomto zatmení nájdete napr. na Wikipedii a NASA.

Krajská hvezdáreň v Žiline