Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Jesenné kométy (2017)
Kométa 29P/Schwassmann-Wachmann podľa správ pozorovateľov z celého sveta prekonala okolo 27. augusta outburst a zjasnila na ~ 12 mag. Kométa má deklináciu okolo - 14° a v priebehu jesene ju môžeme pozorovať počas celej noci na rozhraní súhvezdí Vodnár a Kozorožec. Jej vlastný pohyb po oblohe je veľmi malý, kvôli veľkej vzdialenosti od Slnka a dráhe až za dráhou planéty Jupiter. Na pozorovanie nám pri tmavej oblohe postačí ďalekohľad o priemere 10 cm, mestská obloha bude vyžadovať priemer okolo 15 cm. (mapka a vizualizácia dráhy)
 

 
Najjasnejšou kométou na  oblohe je v súčasnej dobe stále  C/2017 O1 ASASSN. Nájdeme ju v súhvezdí Býk, vychádza po 23. hodine a jej pozorovacie podmienky sa neustále zlepšujú. Jej jasnosť sa pohybuje okolo 9 mag. a na tmavej oblohe by mohla byť pozorovateľná aj v triédroch. (mapka)
 
 
Neďaleko C/2017 O1 nájdeme ďalšiu kométu, ktorá je periodická s obežnou dobou 7,9 roka, a je to  217/P LINEAR. Jej jasnosť sa pohybuje okolo 12 mag. a na jej pozorovanie budeme potrebovať ďalekohľad s priemerom aspoň 15cm. Nájdeme ju v severnej časti súhvezdia Jednorožec, v polovici mesiaca september vstúpi do súhvezdia Malý pes. (mapka a vizualizácia dráhy)
 
 
Fotografia deep sky objektov na pomedzí súhvezdí Kassiopeja a Perzeus. Zaujmú hlavne tzv. Srdce a Duša - IC 1805, IC 1848. Naľavo pod nimi je dvojitá otvorená hviezdokopa Chi a h v Perzeovi, blízko pravého kraja NGC 281 - Pacman. Použitý upravený Canon 450D bez UVIR cut filtra s objektívom Canon 1,8/50 cl. 3,5.
 
 
M. Urbaník