Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Medzihviezdny nomád A/2017 U1 (2017)
Každoročne objavia astronómovia na oblohe vďaka pokročilej pozorovacej technike desiatky nových komét a stovky asteroidov. Tento rok koncom októbra to bolo už 46 nových vlasatíc. Hlavnú zásluhu na tejto doslova explózii objavov majú observatória Pan-STARRS, Catalina a v poslednej dobe ATLAS - HKO Haleakala. Fungujú doslova ako kombajny na kométy a asteroidy. Práve tie sú ich primárnymi   cieľmi a predovšetkým blízkozemské s potencionálnym ohrozením našej Zeme.
 
Všetky patria do slnečnej sústavy a sú gravitačne viazané na našu centrálnu hviezdu - Slnko, či už ako členovia Jupiterovej rodiny komét, krátkoperiodické telesá, kométy prichádzajúce z Kiuperovho pásu, prípadne z periférie Slnečnej sústavy - Oortovho oblaku. Dráhové elementy všetkých objektov hovorili jasnou rečou: všetky sú alebo do preletu okolo Slnka boli členmi nášho systému.
 
Všetko sa zmenilo 18. októbra 2017, keď pozorovatelia na observatóriu Pan-STARRS objavili teleso s podozrivou a extrémnou dráhou, pôvodne považované za kométu a označené C/2017 U1 (Pan-STARRS). Ďalšie nové a predobjavové pozorovania potvrdili neobvyklý tvar dráhy objektu, ktorá je hyperbolická s e = 1,195. Perihéliom teleso prešlo už 9. septembra vo vzdialenosti 0,25 AU, najbližšie k Zemi bolo 14. októbra vo vzdialenosti 0,16AU. Rýchlosť telesa pri prechode perihéliom bola 88 km/s, to už naznačuje jeho zvláštnosť. Absolútna magnitúda 22,1 mag. a albedo 0,15 určujú veľkosť telesa na asi 160 metrov.
 
Telesá gravitačne zviazané so Slnkom majú vo vzdialenosti okolo 200 AU rýchlosť rádovo kilometre za sekundu, C/2017 U1 (Pan-STARRS) sa pohyboval rýchlosťou 26 km/s. Tento údaj z veľkou pravdepodobnosťou potvrdzuje medzihviezdny pôvod tohto neobyčajného telesa. To podporuje aj fakt, že objekt priletel zo smeru od hviezdy Vega zo súhvezdia Lýra. Neďaleko nej sa totiž nachádza apex - smer, ktorým sa pohybuje Slnko s celou Slnečnou sústavou a ten sa nachádza veľmi blízko v Herkulovi.
 
Práve apex je najviac pravdepodobné miesto, odkiaľ by sme mohli čakať prílet medzihviezdneho nomáda. A prečo? Istá paralela sa nám ponúka pri behu dažďom, najhustejší zhluk kvapiek - asteroidov je práve v smere kam sa pohybujeme - tak ako pri našom putovaní k apexu.
 
25. októbra 2017 na observatóriu VLT - Very Large Telescope snímali tento objekt kvôli potvrdeniu alebo vyvráteniu kometárnej aktivity. Spracovanie získaných záberov ukázalo chýbajúcu kómu a stelárny vzhľad objektu. Tento záver bol príčinou premenovania kométy C/2017 U1( Pan-STARRS) na asteroid A/2017 U1, tým sa stal prvou kométou v histórii, ktorá bola preklasifikovaná z kométy na asteroid. Spektrografické pozorovania potvrdili jeho červené sfarbenie, dosť podobné niektorým objektom z Kuiperovho pásu. V súčasnej dobe sa nachádza v súhvezdí Rýb a jeho jasnosť je za hranicou 22 mag. čo z neho robí objekt pozorovateľný iba najväčšími ďalekohľadmi. Presunie sa do Pegasa, kde budeme môcť pozorovať jeho pohyb nasledujúce tisícročia.
 
Viac napríklad na stránkach NASA
Marián Urbaník, Krajská hvezdáreň v Žiline