Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Vianočné kométy 2017
Na zimnej oblohe tento rok nenájdeme kométu, ktorá by upútala na prvý pohľad oko pozorovateľa, dokonca na vyhľadanie tej najjasnejšej nebude postačovať ani triéder a budeme musieť použiť aspoň 10 cm ďalekohľad.
 
Ostatné vlasatice sú ešte slabšie a na vizuálne pozorovanie snáď vystačíme s priemerom väčším ako 15 cm. Pri sledovaní týchto objektov CCD technikou bude postačovať aj 10 cm ďalekohľad, samozrejme, ak svetelné znečistenie neprežiari celú oblohu, čo v tomto vianočnom období nie je ničím výnimočným. Svetelné reklamy sú takmer všade a na všetko, doslova vygumujú nočné nebo a zostane z neho iba fádna, šedá, prežiarená plocha.
 
 
 
Najjasnejšou kométou v súčasnosti je C/2017 O1 (ASASSN). Do konca decembra ju nájdeme na večernej oblohe v súhvezdí Cefeus, iba 3,5° od Polárky vo veľmi dobrej polohe na pozorovanie. Jej jasnosť je okolo 10 mag. a je vo vizuálnom dosahu aspoň 10 cm ďalekohľadu.
   
Kométa C/2016 R2 (PanSTARRS) sa pohybuje na rozhraní súhvezdí Orión a Býk, je viditeľná po celú noc. Magnitúda objektu osciluje okolo hodnoty 11 mag. a ostane rovnaká do konca mesiaca. 15 cm ďalekohľad by mohol stačiť na jej vyhľadanie na oblohe.
 
Pod hlavou Hydry nájdeme nedávno objavenú kométu C/2017 T1 (Heinze). V súčasnosti je to teleskopický objekt s jasnosťou okolo 14 mag, ktorý sa v decembri presunie z Hydry do Raka. Koncom decembra by mohla zjasniť na 10 - 11 mag. pretože sa približuje k našej Zemi. Začiatkom januára budúceho roku vzdialenosť oboch telies dosiahne 0,22 AU. Večer 21. decembra bude kométa prechádzať 2° západne od otvorenej hviezdokopy M67. Pár dní neskôr 25. decembra nájdeme C/2017 T1 (Heinze) blízko jednej z najznámejších hviezdokôp na oblohe - M44 Jasličky. Ich vzdialenosť sa pri najväčšom priblížení bude pohybovať okolo 2°.
       
   
Kométa s exotickým názvom 62P (Tsuchinshan) sa pohybuje súhvezdím Panny a jej jasnosť dosahuje 11 mag. Je to krátkoperiodická kométa s obežnou dobou 6,63 roka. Objavená bola 1. januára 1965 na observatóriu Purpurová hora - Tsuchinshan v Číne. Tento objekt sa presúva priamo cez kopu galaxií v Panne a na spoľahlivú identifikáciu kométy bude potrebná presná mapa, pretože súčasný vzhľad kométy pripomína tvar galaxie. Prezradiť ju môže aj jej vlastný pohyb 1.6´´/1´.
   
Na rannej oblohe v súhvezdí Panna nájdeme ešte jednu teleskopickú kométu - 24P (Schaumasse). Pohybuje sa vo východnej časti tohto na galaxie bohatého súhvezdia a jej jasnosť dosahuje 11 mag., ktorú si udrží celý december. Je to krátkoperiodický objekt s obežnou dobou 7,1 roka.
 
Na decembrovej oblohe môžeme sledovať ešte dve telesá, ktoré majú niečo spoločné s kométami - občas tvoria chvosty. Je to 3200 Phaethon, ktorého jasnosť dosiahne v najbližších dňoch 10 mag. a 60558 Echeclus, ktorý prechádza v súčasnosti fázou outburstu a jeho jasnosť sa zvýšila z hodnoty 18mag. na takmer 13 mag.
 
 
17. decembra 2017 sa na vzdialenosť 3,83 LD (1LD = 384 401 km) priblíži veľmi zaujímavý objekt, asteroid 2017 VT14, ktorý sa prejavuje kometárnou aktivitou. Jeho dráha skutočne pripomína dráhu kométy z Jupiterovej rodiny (Tisserandov parameter pre toto teleso je 2,6 a hodnota 2 < Tj < 3 je určujúca práve pre členov tejto skupiny). Ak bolo alebo ešte je skutočne toto teleso kométa, s veľkou pravdepodobnosťou môže byť materským telesom meteorického roja, s ktorým sa podľa výpočtov L. Neslušana a kol. Zem stretne v noci z 13. na 14. decembra. Radiant roja sa nachádza v súhvezdí Pegasa. Ako povedal Denis Denisenko, aktivita tohto potenciálneho meteorického roja bude vzhľadom na veľkosť materského telesa (~ 80 m) pravdepodobne malá. Ale ak sa u 2017 VT14 potvrdí kometárna aktivita mohol by sa tento objekt stať kométou s dosiaľ najmenšou vzdialenosťou pri priblížení k našej planéte v novodobých dejinách.
 
 
Mapky sú zhotovené v programe Skychart a ukazujú polohy objektov pre každý deň, C/2016 R2 a C/2017 O1 pre 20h SEČ, C/2017 T1 pre 23h SEČ, 62P pre 2h SEČ, 24P pre 3h SEČ.
Presné efemeridy odporúčam zistiť na: https://www.minorplanetcenter.net/iau/MPEph/MPEph.html
 
Marián Urbaník, Krajská hvezdáreň v Žiline