Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Mimoriadna aktivita Geminíd v decembri 2017 (2018)
December je mesiac, ktorý astronómom moc nežičí. Počasie býva u nás na Kysuciach dosť mizerné. Aj vlaňajší bol takmer celý bez slnka, zamračený. O to viac teší, že vtedy, keď malo byť jasno, aj na chvíľu bolo. V noci z 13.12. na 14.12. bola predpovedaná zvýšená aktivita meteorického roja Geminidy v súvislosti s prechodom jeho materského telesa asteroidu 3200 Phaethon v blízkosti Zeme. O asteroide a meteorickom roji sa viac dočítate v našom predchádzajúcom článku.
 
Na Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste pracujú dve automatické stanice na záznam meteorov. Prvá, s názvom NFC (Narrow Field Camera) so zorným poľom asi 10°, mala technické problémy, ale kamera AMOS Cam, pracujúca v rámci siete SVMN, bola v plnej permanencii.
 
Prvý záznam jasného meteoru kamerou bol získaný o 15:54:44 UT ešte na súmračnej oblohe. Do 22:30:59 UT, keď pozorovanie zrušila hmla, bolo získaných okolo 250 záznamov meteorov, z ktorých iba asi 12 nepatrilo k meteorickému roju Geminidy.
 
Na prvom obrázku je kompozícia jednotlivých preletov meteorov zo statickej nepointovanej kamery s objektívom typu rybie oko. Elipsy sú vytvorené pohybom hviezd na oblohe okolo Polárky v dôsledku rotácie Zeme. Šikmé jasnejšie aj slabšie pásy sú prelety meteorov. V dôsledku rotácie našej Zeme sa posúva aj radiant meteorického roja po oblohe smerom od východu postupne na juh a západ a preto na fotografii nesmerujú dráhy meteorov do jedného bodu, radiantu, ako by mali.
Aby sme odstránili pohyb radiantu, jednotlivé záznamy boli spracované tak, že boli opravené na pohyb hviezdneho poľa vzhľadom na Polárku a na skreslenie objektívu. Vo výslednej snímke sú hviezdy bodové (určite rozlíšite súhvezdia, dokonca niektoré objekty Messierovho katalógu), meteory sú zahnuté oblúky, svojím počiatočným bodom smerujúce do radiantu.

Video, ktoré bolo vytvorené z jednotlivých fotografických záznamov, neukazuje reálnu časovú aktivitu roja (systém vyhotoví videozáznam preletu meteoru, ale vzhľadom na veľkosť jednotlivých video súborov sme vytvorili animáciu zo spracovaných videozáznamov do jpg súborov). Aj napriek tomu si môžete vytvoriť predstavu, že aktivita bola výnimočná.
 
Video vytvorené zo záznamov kamery AMOS
 
Autor animácie a obrázkov: RNDr. Ján Mäsiar
RNDr. J.Mäsiar, Krajská hvezdáreň v Žiline