Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Výstava astronomických fotografií "Za čiernym Slnkom" (2018)

Tlačová správa

V priestoroch foyer Úradu Žilinského samosprávneho kraja je od 15. 1. 2018 inštalovaná výstava astronomických fotografií s názvom "Za čiernym Slnkom", ktorá dokumentuje niektoré z odborných oblastí činnosti Krajskej hvezdárne v Žiline. Hvezdáreň ako špecializované osvetové zariadenie vykonáva odborno-pozorovateľské aktivity vo viacerých odborných programoch: slnečná fyzika, medziplanetárna hmota, premenné hviezdy, pozičné merania.
 
 
Úplné zatmenie Slnka je jav, ktorý môžeme zaradiť do oblasti pozičných meraní, ale aj slnečnej fyziky. Počas tohto úkazu môžeme totiž pozorovať zaujímavú a málo prebádanú oblasť slnečnej atmosféry, tzv. vnútornú korónu. Tú neskúmajú ani kozmické ďalekohľady, pretože vzhľadom na intenzitu svetla by mohlo dôjsť k poškodeniu ich citlivých snímačov. Keďže úplné zatmenie Slnka je výnimočný jav (štatisticky na tom istom mieste na Zemi nastáva raz za 400 rokov) a dá sa pozorovať iba v úzkom "páse totality", ktorý je široký maximálne 270 km, konajú sa za týmto úkazom expedície pozorovateľov z celého sveta na miesta niekedy takmer nedostupné (Arktída, púšte, oceány, savany...).
 

Pri plánovaní takejto expedície je výber miesta determinovaný oblasťou, kadiaľ prechádza pás totality a pravdepodobnosťou pekného počasia. Pri výbere pozorovacích miest pre naše expedície, ktoré vykonávame od roku 1999, sa zároveň snažíme nájsť miesta, ktoré sú čo najmenej ovplyvnené svetelným znečistením, pretože počas expedície sa usilujeme získať aj mimoriadne zábery nočnej hviezdnej oblohy. Nie náhodou sú takýmito miestami najmä púšte a náhorné plošiny, prípadne vysokohorské oblasti. Výhodou pozorovania na púšti je aj to, že pri fotografickom pozorovaní nie sme limitovaní vlhkosťou ovzdušia, ktorá napríklad u nás na Slovensku komplikuje tieto pozorovania.

 
Parky hviezdnej oblohy, tak sa nazývajú miesta nedotknuté svetelným znečistením, poskytujú možnosti získať úžasné fotografické zábery hviezdnej oblohy s objektmi a javmi, ktoré napríklad už v Európe nemáme možnosť vidieť. A to preto, že si nesvietime na cestu, ale na oblohu.
 
Mnohí ani netušia, že v Mliečnej ceste je možné voľnými očami pozorovať rôzne hmloviny, galaxie, hviezdokopy. Viete, že napríklad pred východom a po západe slnka je hviezdna obloha stále svetlá, pretože ju osvetľuje Zodiakálne svetlo? Že obloha môže farebne svetielkovať nielen počas polárnej žiary, ale aj vďaka tzv. Airglow? Že na oblohe je možné vidieť pás ekliptiky a tzv. Protisvit, ktoré sú v noci osvetlené Slnkom? A viete, že na miestach, kde nie je priemyselným svetlom znehodnotená hviezdna obloha, vlastne nie je ani tma? Tak dokáže svietiť Zodiakálny pás a Mliečna cesta, najmä jej centrum v súhvezdí Strelec.
 
Výstava "Za čiernym Slnkom" Vám okrem astronomických fotografií predstaví prírodné, väčšinou púštne scenérie, ktoré by neboli také nádherné, keby ich neosvetľovalo slnko. A naopak, slnko ako strojca počasia vyvolá búrku, dážď, urobí tmu uprostred dňa. Príďte sa presvedčiť, či píšem pravdu.
 
 
RNDr. Ján Mäsiar, Krajská hvezdáreň v Žiline