Kysucká hvezdáreň LIVE

 


Virtuálne prehliadky:


Partneri:

  
     
  
 
 
 
Videli ste už „Humanity Star“? (2018)
Po neúspechu ruského projektu „Mayak“ sa pozorovatelia "zaujímavostí" nočnej oblohy dočkajú sezóny pozorovateľnosti ďalšieho z propagačných objektov – Hviezdy ľudstva (Humanity Star). Mala by byť jasným symbolom, ktorý každému človeku na Zemi bez rozdielu pripomenie, aké krehké je postavenie ľudstva vo vesmíre.
 
Spoločnosť Rocket Lab úspešne vypustila 21. januára 2018 z Nového Zélandu nosnú raketu Electron s troma nanosatelitmi. Spolu s nimi však raketa vyniesla vo svojom druhom stupni na polárnu obežnú dráhu okolo Zeme aj prekvapenie – pasívny satelit Humanity Star. Má tvar pravidelného mnohostenu (skladá sa zo 65 trojuholníkov) s priemerom málo cez jeden meter a je zhotovený z uhlíkových vlákien s vysoko odrazivým  vonkajším povrchom. Družica sa vďaka jej veľkosti, tvaru dráhy a vlastnostiam jej povrchu bude dať pozorovať aj voľným okom a má tak vytvoriť zdieľaný kozmický zážitok pre celé ľudstvo.
 
Životnosť takéhoto telesa na dráhe s perigeom 274 km a apogeom 419 km  sa odhaduje na asi 10 mesiacov. V prvej dekáde marca začína obdobie jeho pozorovateľnosti aj u nás, pričom najpriaznivejšie podmienky dosiahne Humanity Star už pri prelete 9.3.2017. V prípade jasnej oblohy v polohách blízkych 18°45´E a 49°12´N zbadáme družicu na typickej polárnej dráhe (prelietajúcu smerom z juhu na sever) približne o 19:10 SEČ vľavo od jasnej hviezdy Sírius. Najvyššie nad horizontom a pri výške 288 km nad našimi hlavami dosiahne aj svoju najvyššiu jasnosť, asi 4,0 magnitúdy (o 19:11:23). Od tohto momentu sa družica od nás začne vzďaľovať smerom na sever, jej jasnosť bude slabnúť a z očí bez ďalekohľadu zmizne približne o 19:13 nízko nad severným obzorom. Ďalšie oblety vo večerných i ranných hodinách môžete nájsť po zadaní svojej polohy a voľbe ponuky Humanity Star na www.heavens-above.com. Obdobie viditeľnosti družice sa u nás skončí 30. marca a ďalšie potrvá od 4. do 20. mája. Dlhodobejšie predpovede sa robiť neoplatí, keďže takáto nízka dráha podlieha nepredvídateľným zmenám vplyvom premenlivého stavu vysokej atmosféry a slnečnej aktivity. Najpresnejšie predpovede tak získame niekoľko dní pred plánovaným pozorovaním. 
 

Humanity Star sa napriek ušľachtilým cieľom stretla aj s odporom a protestmi. Najmä astronómovia pokladajú tento projekt za ďalšie zvýšenie svetelného znečistenia, či priamo vandalizmus. Kým záblesky z družíc (najmä IRIDIUM)  vznikajú „nechtiac“ a sú krátkodobé, pozorovať na oblohe jasný pohybujúci sa bod bolo priamo zámerom projektu. Počet družíc na obežných dráhach okolo Zeme rastie a s ním rastie aj hrozba vzájomných kozmických kolízií. Pri nich je prakticky jedno, či ide o zrážku s nanosatelitom, alebo s finančne nákladnou a výskumom významnou umelou družicou; následky sú vždy fatálne.
 
 
 
Odkazy:
Oficiálna stránka projektu: www.thehumanitystar.com
Info o sonde a jej preletoch na Haevens-Above
 
 
RNDr. Miroslav Znášik, Krajská hvezdáreň v Žiline